Najjednostavniji način da barem malo popravite raspoloženje

by | 5 siječnja, 2021
zimski blues

Neraspoloženi ste, nesigurni, ne ustaje vam se iz kreveta. Osim aktualne situacije i tragedije koja je zadesila područje Banovine koja nas je sve ostavila u stanju šoka, lošem raspoloženju doprinosi i činjenica da je zima. Naime, zimski blues je u ovim mjesecima prisutna pojava, a dodamo li mu i još uvijek aktualnu pandemiju te strah od potresa, jasno je da kolektivno nismo baš dobro. No, dobra je vijest da je barem zimski blues lako pobijediti. (Pročitajte: Riječi psihologinje koje vam mogu pomoći boriti se s osjećajem straha povezanim s potresom)

Ako vas muči zimski blues: neraspoloženi ste, nemate volje, ni energije – možete si pomoći na vrlo jednostavan način. Izađite van. Boravak na suncu od 20 minuta, kako tvrde znanstvenici, ima nevjerojatan utjecaj na raspoloženje.

Što je zimski blues?

Baš kao baby blues, postoji i zimski blues. Da, to je baš onaj osjećaj bezvoljnosti i neraspoloženja koji nas obuzme u ove tmurne dane. U Americi, ovaj osjećaj je klasificiran kao službeni poremećaj raspoloženja. Zašto nas tuga obuzima zimi? Znanstveno objašnjenje je jednostavno: ne izlažemo se dovoljno suncu. (Pročitajte: “Depresija me “pomela”, iznutra sam vrištala za pomoć, a nisam znala što mi je”)

Zašto je sunčanje tijekom zime toliko važno?

Što je tako magično u sunčevoj svjetlosti? Istraživanja su pokazala da neurotransmiter, serotonin, koji je direktno odgovoran za naše dobro raspoloženje, ovisi o izlaganju suncu. Na proljeće i ljeto, kad ima puno sunčanih dana, razina serotonina nam je prirodno visoka. Zimi i u kasnu jesen, ona opada. Zato je sunčanje tijekom zime izuzetno važno.

“To nije jedini utjecaj sunca na raspoloženje. Dokazano je da izloženost suncu utječe na razinu melanopsina i dopamina, također. Uz to, postoji jaka veza između našeg raspoloženja i limbičke veze oko – mozak. A sunčeva svjetlost definitivno ima utjecaja na ovu vezu”, kaže Kathryn Roecklein, dr. psihologije na Sveučilištu u Pittsburghu.

Kad je najbolje vrijeme za sunčanje tijekom zime?

Najveću korist od sunčevih zraka ugrabit ćemo ujutro. Istraživanja pokazuju da je čak i zimi jutarnje sunce bitno moćnije od onog podnevnog. “Ipak, ako ne možete izaći na sunce ujutro, napravite to u podne ili pred zalazak sunca. Važno je da si osigurate 20 minuta sunčanja dnevno”, kaže Kathryn Roecklein.

Kombinirajte sunčanje i vježbanje

Pozitivan utjecaj sunca na raspoloženje možete udvostručiti ako spojite sunčanje i vježbanje. Iako se još ne zna na koji točno način, poznato je da kombinacija vježbanja i sunčanja pojačava lučenje endorfina. “Lagane vježbice pokazale su se jednako korisnim kao i najteži treninzi. Koje god vježbe odabrali, rezultat je dobro raspoloženje”, kaže Jacob Meyer, dr. na Državnom sveučilištu u Iowi.

Kako naći motivaciju kada smo u depresiji?

Zvuči jednostavno, ali psiholozi upozoravaju da je puno teže ovo izvesti kad ste u depresiji. Teško je pronaći volju za izaći iz kreveta.

“Prije nego što legnete, ostavite na vidnom mjestu opremu za fitness ili samo jaknu. To će vas ujutro podsjetiti da ste imali plan i dati vam motivaciju”, savjetuje dr. Caitlyn Hauff. Ako ni to nije dovoljno, zamolite nekog pouzdanog prijatelja da vas primora da odete u šetnju. Ona može biti i lagana, važno je samo da traje bar 20 minuta i da upijate sunčeve zrake. Jednom kada osjetite beneficije, nagovaranje vam neće biti potrebno. (Pročitajte: S funkcionalnom depresijom nesvjesno žive mnoge žene – naučite ju prepoznati)

Foto: Everste/Getty Images via Guliver