Znate li što je biblioterapija i kako vam može pomoći sa stresom i anksioznošću?

Uskoro ćete moći doznati na radionicama

by | 7 listopada, 2021
biblioterapija

Jeste li znali da se biblioterapija odnosno terapija knjigom koristila još i u staroj Grčkoj kada je tragedija bila propisivana za manične, a komedija za depresivne pacijente? Aristotel je raspravljao o ulozi katarze u postizanju emocionalnog izlječenja, a mnoge su bolnice tijekom povijesti u svojim prostorima imale i knjižnice. Štoviše, one su bile i pomoćno sredstvo liječenja posttraumatskog stresnog poremećaja kod vojnika koji su preživjeli Drugi svjetski rat.

Zašto nam je baš sada potrebna biblioterapija? 

Danas je knjiga također neizostavno sredstvo rada na sebi, a s obzirom na posljednju godinu i pol iza nas, to nam je potrebnije nego ikad. 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske proveo je istraživanje čiji rezultati pokazuju da je 43,4 posto ispitanika danas nešto nezadovoljnije svojim životom u usporedbi s vremenom prije pandemije, dok je 33,8 posto ispitanika znatno nezadovoljnije. Na mentalno zdravlje 30 posto radnika pandemija je negativno utjecala, a gotovo 70 posto ispitanih smatra da im se zbog pandemije povećala razina stresa. 

Što se tiče djece i mladih, okolnosti pohađanja nastave i nemogućnost kontakta s vršnjacima drastično su utjecale na njih. o čemu svjedoče i rezultati istraživanja Filozofskog fakulteta u Zagrebu prema kojima 10 posto mladih ima izrazito visoku razinu tjeskobe, depresivnosti i stresa, a svaki treći smatra da će mu trebati stručna pomoć.

Istraživanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba iz 2020. godine ukazuje na to da je 9 posto djece i mladih iz Zagreba imalo povišenje anksioznih simptoma, a čak 15 posto simptome posstraumatskog stresa,

I zato je sada pravo vrijeme da i mali i veliki zaljubljenici u književnost na vlastitoj koži spoznaju kako pisana riječ može izliječiti i najdublje rane. 

biblioterapija

Kako će izgledati radionice? 

U čarobnom okruženju zagrebačkog Megastorea Hoću knjigu u malim će se grupama provoditi biblioterapija, zasebno za odrasle i zasebno za djecu. Kroz devet susreta polaznici će se upoznati s biblioterapijom, istraživati svoje sposobnosti pisanja i rješavanja kreativnih zadataka, upoznavati nove književne naslove, čitati, imati priliku porazgovarati s gostima te poraditi na onome s čime se trenutačno teško nose.

Kod dječjih radionica poseban će naglasak biti i na razvijanju njihove mašte i kritičkog razmišljanja te, prije svega, uočavanju vlastitih snaga. 

Biblioterapiju će voditi Tatjana Barat, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te autorica popularnih knjiga za djecu “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” i “Kad odrastem, želim biti liječnik” koja često i javno progovara o toj tematici te surađuje s brojnim stručnjacima mentalnog zdravlja. 

Kao književnica i profesorica  književnosti te zaljubljenica  u psihologiju, području u kojem se stalno usavršava, i sama je uvidjela snagu knjige u radu s ljudima, a vođenjem razvojne interaktivne biblioterapije u Hoću knjigu pomoći će da naši polaznici u periodu koji je pred nama osvijeste svoje probleme te iz ovoga izađu jači nego ikada dosad. 

Bilo da se vi ili vaše dijete nosite s depresivnim epizodama, stresom, blagom anksioznošću, tugom, gubitkom drage osobe, usamljenošću ili nekim drugim stanjem, biblioterapija i poetska terapija mogu pomoći u tome. Baš će zato cijeli koncept radionica biti prilagođen potrebama grupe. 

Sve što je potrebno da biste vi ili vaše dijete sudjelovali na našoj biblioterapiji je dobra volja i spremnost uhvatiti se u koštac s izazovima koji vas koče te tako za sebe ili svoje dijete odabrati ovu jesen kao novi početak. 

Predviđeno je devet susreta, jednom mjesečno od listopada 2021. do lipnja 2020, a cijena za sve susrete zajedno je ukupno 500 kn. Prvi susret za odrasle je 15. listopada u 19 sati, a za djecu 16. listopada u 11 sati.

Sebe ili svoje dijete možete prijaviti na ovoj poveznici: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffNpwaFQ1IL36qEtllveCGyQsA9MI4UpXviSQvCaUYvn8GQg/viewform

Foto: monstera, Kseniya Budko/Pexels