3 stvari koje si govorite, a koje nisu dobre za vaše mentalno zdravlje

by | 6 prosinca, 2020

Gaslighting je pojam o kojem se u posljednje vrijeme puno govori i piše, a označava vrstu emocionalnog nasilja koje se može događati u romantičnim, roditeljskim i prijateljskim odnosima.

No ono što mnogi ne znaju jest to da se takva vrsta nasilja može događati u odnosu koji imate sa sobom samima. Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od narcisoidnog poremećaja imaju naviku provoditi ovaj oblik manipulacije na sebi i u sebi. Gaslighting je termin koji u psihologiji označava oblik manipulacije u kojem osoba ima namjeru osjetiti se nadmoćnom tako što uvjerava žrtvu da počne sumnjati u svoje pamćenje i opažanje iskrivljujući njezinu percepcija. stvarnosti.

Znakovi koji ukazuju na provođenje gaslightinga

Gaslighting koji provodite na sebi samima prepoznaje se u tome što dovodite u pitanje vlastitu realnost te emocije koje se pojavljuju u vama. “Preosjetljiv/a sam”, “Činim od ovoga preveliku dramu” i “Ovo se možda nije ni dogodilo” tri su stvari koje si nikako ne trebate govoriti, a koje ukazuju na problem gaslightinga. Ako su ovo rečenice koje često čujete u sebi, morate prestati s takvim ponašanjem jer je nezdravo. Umjesto sumnje u vlastite emocije i radnje, postavite si realna pitanja i dajte si realne odgovore.

Primjerice, umjesto pitanja o stvarnosti nekog događaja ili osjećaja, zapitajte se što se doista dogodilo, kakva je vaša reakcija, kojim informacijama raspolažete te zašto se osjećate tako kako se osjećate. Prolazeći kroz ta pitanja, bit ćete prisutniji te ćete bolje shvatiti vlastite postupke i sve ono što se događa u vama. Isto tako, izbjeći ćete osuđivanje sebe, vlastitih misli, osjećaja i postupaka. Zapamtite da je posve normalno preispitivati vlastite postupke i misli, no postoji granica nakon koje to preispitivanje postaje nezdravo. Nemojte biti strogi prema sebi i pričajte sa sobom kao što biste pričali s bliskim osobama koje volite i poštujete.

Foto: Kinga Cichewicz/Unsplash