10 stvari koje će izbaciti stres iz vašeg života, a možete ih prakticirati baš svi, svaki dan

Jednostavni lijekovi protiv stresa

by | 22 rujna, 2021
stres, mentalno zdravlje

Stres je postao neizostavan dio naših života i teško je zamisliti da prođe dan bez barem malo stresa, bilo privatnog, bilo osobnog. On je prirodna reakcija tijela na razne promjene, i iako je potencijalno loš i nemoguće ga je izbjeći, postoje savjeti i trikovi koje možete prakticirati da ga ublažite te da sebi pružite koliko god je moguće mira, koji je itekako bitan za mentalno zdravlje. Pročitajte kako malim stvarima i načinima te tehnikama upravljanja stresom postići opuštanje koje pruža mir za mentalno zdravlje.

Stvari koje će izbaciti stres iz vašeg života

1. Pripremite se za sutrašnji dan

Nema ništa stresnije od nepripremljenosti. Organizirajte se kako biste bili spremni za sutra – odvojite nekoliko minuta za slaganje popisa obveza za sutra, počistite što trebate i sve pripremite. Tako ćete biti mirniji, a ujutro imati osjećaj da kontrolirate situaciju te da se možete nositi s njom. Time već pozitivno započinjete dan, što će pomoći u tome da postignete još bolje rezultate.

2. Opskrbite se zdravom hranom

Umjesto da posežete za smrznutom pizzom i slatkišima, što ljudi posebno rade kad su pod stresom, pokušajte se priviknuti na drukčiji ritam. “Kad ste pod stresom, tijelo oslobađa kortizol (hormon stresa) koji izaziva želju za užitkom ili za slatkom ili slanom hranom”, ističe Lisa Mastela, RD, MPH za Shape.com. Ako smatrate da ste jedni od onih koji stres liječe hranom – uvijek držite pri ruci par zdravih zalogaja – kikiriki, orašaste plodove, sir i slično.

Pročitajte: Kako prepoznati kroničan stres, kako utječe na tijelo i kada potražiti pomoć?

3. Imajte svoju mantru

Nađite i razmislite o stvarima koje vas smiruju. Možda će to biti aktivnosti poput usisavanja, pletenja, crtanja, pjevanja… Ali upravo to što volite radite jest odlična navika za postizanje zena i mira koji trebate. Tako se fokusirate na jednu stvar te stišavate moguću buku u ostatku mozga, što zauzvrat djeluje kao ublaživač stresa i pomaže u ublažavanju tjeskobe. Ključno je da se fokusirate na disanje i pokrete te da vam um bude usredotočen na to što radite – da ne dopustite da odluta i nametne negativne misli.

4. Kontrolirajte svoj novac

Ograničite uporabu bankomata – podizanje gotovine jednom tjedno brz je i jednostavan način praćenja navika potrošnje. Kad sve plaćate gotovinom, svjesniji ste toga što trošite i pažljiviji ste u pogledu toga što kupujete. Istovremeno to omogućuje manje stresa, a kad jednom odlučite kako postupati, to će vam omogućiti da se osjećate puno bolje.

5. Maknite telefon barem na sat vremena svaki dan

Zbog pametne tehnologije, e-mailova, Slacka i brojnih drugih oblika tehnologije moglo bi se reći da posao nikad ne prestaje. Uz to, dokazano je da društveni mediji itekako negativno utječu na mentalno zdravlje. Naravno, nećete se svega odreći jer je u današnje vrijeme to nezamislivo, ali potrudite se da promijenite svoje navike i dozirajte vrijeme koje provodite koristeći gadgete.

Pročitajte: 9 načina na koje vam tijelo govori da ste pod prevelikim stresom

6. Usredotočite se na svoja osjetila

Umjesto stalnog razmišljanja o brigama, usredotočite se na lijepe stvari – razmišljajte o tome što vidite, čujete, mirišete. Razmišljajte o tome kako ćete kupiti novu haljinu, pogledati odličan film, provesti fantastičan vikend s obitelji i prijateljima. To može biti velika promjena u emocionalnom i fizičkom stanju uma.

7. Zapišite na papir

Pišite o stvarima koje vas muče – to će vam pomoći da se smirite, osjećate manje sami i bespomoćni. Studije su pokazale kako vođenje tzv. dnevnika omogućuje da shvatite zašto se javljaju određene brige i kako da ublažite mogući stres u budućnosti.

8. Nemojte zaboraviti na znojenje

Vježbanje je jedno od najučinkovitijih lijekova protiv stresa, pojačava endorfine i druge hormone sreće. Redovito znojenje povećat će mentalnu izdržljivost i sposobnost da se nosite s izazovima u budućnosti.

9. Priuštite si masažu

Prema Klinici Mayo, terapija masažom iznimno je moćan način za ublažavanje stresa. Priuštite si odlazak na masažu s vremena na vrijeme, počastite se pedikurom, manikurom ili tretmanom lica.

10. Izbjegavajte negativan razgovor o sebi

Razmislite o tome kako gledate sebe i kako razgovarate kako ste vi u pitanju. Zamijenite riječ “očekivanje” s “nadom”. Očekivanja se mogu koristiti samo za one stvari nad kojima imate osobnu kontrolu, za sve druge stvari možete se samo nadati da će ispasti dobro.

Pročitajte: Najveća pogreška koju čine osobe koje ne mogu zaspati zbog rastresenosti

FOTO: Sam Lion/Pexels