Kako prepoznati kroničan stres, kako utječe na tijelo i kada potražiti pomoć?

by | 26 ožujka, 2021

Stres je prirodna reakcija tijela na razne promjene. Činjenica je da je on neizbježan dio života te da ga nitko ne može izbjeći u potpunosti.

Stres nije nužno loša stvar. Na “kratke staze”, stres može biti od pomoći u situacijama koje organizam prepozna kao opasne. No dugoročno, stres je iznimno opasan za zdravlje čovjeka. Ono što je najveći problem kod stresa koji definiramo kao kronični jest to što većina osoba nije ni svjesna da ga proživljava. U nastavku ćete pronaći sve informacije o kronično stresu, njegovim posljedicama te načinima na koje možete potražiti pomoć.

Kako prepoznati kronični stres?

Prema definiciji, kronični se stres odnosi na sve stresore koji traju tjednima, mjesecima te čak i godinama. Stres koji traje danima ne spada pod definiciju kroničnog stresa. Prepoznat ćete ga kao brigu koju sa sobom nosite ispod površine, a koja se u određenim situacijama može pogoršati i postati intenzivnija. Akutni je stres, s druge strane, vrsta intenzivnijeg stresa koji silovito nastaje i brzo nestaje.

Koji su simptomi kroničnog stresa i kako on utječe na tijelo?

Simptomi kroničnog stresa za svakog su drukčiji. No postoje neki pokazatelji koji su gotovo univerzalni. Osobe koje su pod kroničnim stresom uglavnom imaju problem s apetitom i spavanjem. Neke će osobe biti vječno neispavane zbog nemogućnosti normalnog sna, dok će neke imati potrebu za stalnim spavanjem. Što se prehrane tiče, osobe mogu ili potpuno izgubiti apetit, ili imati neutaživu želju za hranom. Od ostalih simptoma tu su glavobolje ili migrene, problemi s probavom, bolovi u tijelu te problemi s koncentracijom i drugim kognitivnim sposobnostima. Najveći problem kroničnog stresa je utjecaj na čovjekov organizam. Ako su tijelo i um u stalnom stanju pripravnosti, organizam slabi te je puno manje otporan na virusne infekcije i druge bolesti. Isto tako, kronični stres povećava rizik od kroničnih bolesti. (Pročitajte: 9 načina na koje vam tijelo govori da ste pod prevelikim stresom)

Što uzrokuje kronični stres i kada potražiti pomoć?

Uzroci kroničnog stresa su mnogi i vrlo različiti. Primjerice, kronični stres možete doživjeti zbog problema s financijama, zbog posla, narušenog zdravlja, kroničnih bolesti, raznih vrsta diskriminacija. Isto tako, kronični stres može nastati zbog toksične okoline, nezdravih ljubavnih ili prijateljskih odnosa, obiteljski situacija, trauma nastalih zbog nasilja i slično. Ako imate problem koji ne nestaje tjednima, mjesecima ili godinama te osjetite da isti narušava vaše mentalno i fizičko zdravlje – obratite se stručnoj osobi. Kronični stres najbolje je rješavati uz pomoć psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra, koji će vas uputiti te vam pomoći u rješavanju sa stresorima kojih se ne možete riješiti sami.

Foto: Tima Miroshnichenko/Unsplash