Egzistencijalna tjeskoba je stvarna, evo kako se suočiti s njome

Ako vam se ikada dogodilo da preispitujete svoje velike odluke do kasno u noć, možda patite od ovog oblika tjeskobe

by | 31 kolovoza, 2021

Ako izbjegavate voljene osobe jer imate problematičan ili udaljen odnos, brinete o tome da ste izgubljeni i da nikada nećete pronaći “svoje mjesto pod suncem” ili se budite usred noći jer brinete o tome kako trošite svoj život na poslove koje mrzite? Jeste li se prepoznali? Dio ste velike zajednice koja pati od egzistencijalne tjeskobe.

Riječ je o svojevrsnoj borbi da shvatite sami sebe, život općenito i kako se vidite uopće u njemu. Može izazvati osjećaj nezadovoljstva, uznemirenosti i nelagode koje je teško odrediti, a može biti vrlo nelagodna. Ponekad uključuje i dublja pitanja, poput daleke budućnosti i svrhe života, koja vas aktivno uznemirava.

Kako biste smanjili tu razinu anksioznosti te prestali preispitivati svaki svoj potez u privatnom i poslovnom životu i prestali opterećivati svoj um, evo par savjeta koji će vam pomoći kako se nositi sa svojim apokaliptičnim mislima.

1. Pronađite naviku brige o sebi

Mnoge osobe, kada dobiju navale egzistencijalne tjeskobe, dobiju poriv za izbjegavanjem određenih poslova, poput posla, ili privatnih događanjima. Stručnjaci smatraju da je za sprječavanje takvih navala odlično kreirati popis afirmacija koje će vas smiriti i uvjeriti vas da ste dovoljno dobri u tome što radite te da su takve promjene i osjeći normalni. Uz to, mnogi savjetuju i meditaciju, koja pomaže u smirivanju uma, a nekima odgovara vođenje dnevnika kako bi “ispustili” zabrinjavajuće misli i osjećaje te im tako smanjili intenzitet.

2. Razmislite o kognitivno-bihevioralnoj terapiji

Terapija je odličan alat za sve, no jedna tehnika kognitivno-bihevioralne terapije mnogima je jedan od omiljenih načina za zaustavljanje zabrinjavajućih misli. A to je – korištenje logike. Na primjer, ako ste se okušali u pronalasku partnera preko aplikacija, mnogima koji pate od egzistencijalne anksioznosti, automatski se obeshrabruju riječima da je Tinder ili Bumble beskoristan. Umjesto da se nastavite u to uvjeravati, osporite valjanost tih misli i objektivno sagledajte svoje kvalitete. Mentalno ih nabrojite i odradite taj mali “razgovor sa samima sobom” i nastavite dalje. Ovo će vam omogućiti razlikovanje istinitoga i strahova koji vas sprječavaju u osobnom napretku te vas praktički paraliziraju.

3. Gledajte filmove, plešite po domu

Iako nas suvremeni tempo tjera da budemo stalno prisutni, strašno je važno odvratiti pažnju od brojnih društvenih mreža i vijesti. One znaju posebno aktivirati tjeskobne misli i biti mentalno iscrpljujuće. Isključite mozak, odaberite svoju najdražu aktivnost i – počnite! Bilo da je čitanje knjige, gledanje serije ili odlazak biciklom po kvartu. Promijenite okruženje i upijajte dan.

4. Zapamtite da niste sami

Prirodno je osjećati se kao da se samo vi borite s ovim problemom, a da svi drugi napreduju ili barem rade bolje od vas. Međutim, to nije tako. Prema Nacionalnom savezu za mentalne bolesti, anksiozni poremećaji najčešći su problem mentalnog zdravlja diljem svijeta. Sve se to još više aktiviralo zbog pandemije, gdje su se mnogi suočili s ogromnim i dosad neviđenim izazovima mentalnog zdravlja. Egzistencijalna tjeskoba razlog je zašto su mnogi ljudi napravili značajne promjene u načinu života jer ih je natjerala da preispitaju svoje prioritete i pronađu svrhu u svome životu.

Ako vaša tjeskoba postane neukrotiva ili intenzivnija, morate potražiti stručnu pomoć. Poteškoće u donošenju odluka, nedostatak smisla u osobno značajnim zadacima i opći gubitak motivacije, kao i anksiozni napadaj, neki su od znakova da potražite terapeuta.

 

Foto: Unsplash