Prehrambene navike koje mogu biti štetne za zdravlje vašeg mozga

Možda ni ne znate da neke od ovih jednostavnih navika mogu učiniti da vaš mozak brže stari

by | 7 siječnja, 2022
Prehrambene navike koje ubrzavaju starenje mozga

Vaš mozak mijenja se kako starite. Zapravo, prema Medical News Today, poznato je da se mijenja drastičnije od bilo kojeg drugog područja vašeg tijela. Stručnjaci su otkrili da iako ne možete zaustaviti prirodni proces starenja vašeg mozga, možete prilagoditi svoj način života kako biste usporili taj proces. Te bi promjene uključivale stvari poput kvalitetnog sna, redovitog kretanja i zdrave hrane.

Pročitajte više: Probajte ovako začiniti kokice za odličan zalogaj uz film

Lauren Manaker, dr. znanosti i autorica knjige The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook i Fueling Male Fertility, za EatThis je komentirala koje prehrambene navike mogu ubrzati starenje vašega mozga. Evo što treba izbjegavati.

Prehrambene navike koje ubrzavaju starenje mozga

Ne jedete dovoljno ribu

Stručnjaci preporučuju da većina odraslih mora pojesti barem jednu ribu tjedno. Redovita konzumacija ribe povezana je sa smanjenim rizikom od demencije i Alzheimera, i to za čak 20 %. Također, studija Frontiers in Aging Neuroscience navodi da omega-3 polinezasićene masne kiseline (koje se nalaze u ribama) imaju važne neuroprotektivne čimbenike i mogu pomoći u liječenju određenih neuroloških poremećaja.

Pročitajte više: Osim ribe, ovo su najveći izvori omega-3 masnih kiselina

Nemate doma orahe

Orasi spadaju u najbolje namirnice za mozak. Podaci pokazuju da orasi mogu odgoditi kognitivni pad u podskupinama s većim rizikom od toga. Sljedeći put dodajte orahe u svoju zobenu kašu ili ih grickajte za užinu umjesto nekih drugih stvari.

Ne unosite dovoljno voća

Puno voća sadrži spojeve koji pomažu u održavanju zdravlja mozga, pa ne zaboravite na borovnice, ribiz, jabuke…

Odstranjujete žumanjke

Jedete samo bjelanjke za doručak? Možda biste trebali razmisliti o tome da ih ipak uključite. Žumanjci su jedan od najbogatijih izvora kolina, hranjive tvari koja ima pozitivnu ulogu u zdravlju mozga, a sadrži i brojne hranjive tvari, poput luteina i vitamina D.

Pročitajte više: Jaja s pesto umakom su posljednji hit na internetu, a mi nemamo ništa protiv

 

FOto: Ela Olsson, Priscilla du Perez/Unsplash