Jaja s pesto umakom su posljednji hit na internetu, a mi nemamo ništa protiv

Još jedan brz, zdrav i ukusan recept za doručak

by | 20 svibnja, 2021

Jaja su vjerojatno jedna od najtraženijih namirnica kad je doručak u pitanju, a sve ovisi samo o načinu pripreme istih – jedemo li kuhana, na oko, omlet ili kajgana?

No, ako ste se zasitili svih gore navedenih načina pripreme jaja i trebate nešto novo, na TikToku se, nakon tjestenine s rajčicom i sirom, pojavio još jedan viralni recept – jaja s pestom. Umjesto da jaja pečete na maslacu ili ulju, stavite žlicu pesta na dno i zatim jaje na vrh, bilo da želite kajgana ili na oko. Isto tako, možete dodati i avokado, sir, malo soli, papra i crvene paprike na ugrijani pesto te tako dobiti omlet. Ako ste vegan, umjesto jaja samo zamutite svježi tofu s malo humusa.

@amywilichowski#eggs #pestoeggs #homecook♬ cooking video – cooking

Budući da su jaja velik izvor proteina i jedemo ih između ostalog zato što imaju određena nutritivna svojstva koja nam trebaju, posebno nakon treninga, postavlja se pitanje – je li pesto umak zdrav? I odgovor je DA. Tipični pesto umak sastoji se od kombinacije ulja, orašastih plodova, parmezana i svježeg bosiljka te je pretvoren u umak, no ne morate raditi s kupovnim, koji je sigurno nezdraviji od domaćeg. Od istih sastojaka možete napraviti i domaći, baš po svom izboru. Maslinovo ulje i orašasti plodovi puni su zdravih masti, parmezan je izbor kalcija, proteina i vitamina D, a bosiljak sadrži antioksidanse, tako da za pesto možete biti sigurni da vašem doručku dodaje nutrijente koju su nam neophodni za funkciju organizma.

Foto: Unsplash