Muči vas manjak kreativnosti i neproduktivnost? Znanost ima jednostavno rješenje za taj problem

by | 12 siječnja, 2021
kreativnost

Nitko nije produktivan baš svaki dan i svima se događaju odmaci od kreativnosti te dani kada im jednostavno ne ide na poslu, a niti u privatnom životu.

Iako problemi s produktivnošću i motivacijom nisu ništa sramotno, prava muka nastaje kad se ti problemi oduže i kada imate dojam da vam ne pomaže niti jedna metoda koju probate. Ako ste se i sami našli u tom problemu, nedavna epizoda MBG podcasta mogla bi vas riješiti muka. Steven Kotler, spisatelj, znanstveni novinar, poduzetnik te stručnjak kad je u pitanju produktivnost, za MBG otkrio je jednostavan trik kojim se trebaju poslužiti svi oni koji se bore s neproduktivnošću i manjkom inspiracije. Naime, Kotler kaže kako je problem u tome što se ljudi opiru tom osjećaju i pokušavaju se probiti kroz isti, a sve što trebaju učiniti jest korak unatrag (Pročitajte: Kako zadržati produktivnost i spriječiti anksioznost radeći od kuće? Imamo 7 važnih savjeta)

“Najjednostavniji trik za vraćanje kreativnosti je povlačenje i gledanje na stvar iz šire perspektive”, napominje. Kad gledamo u nebo, ne sužavajući pogled, dolazi do aktiviranja parasimpatikusa, čija funkcija je osiguravanje životnih funkcija tijekom odmora, oporavak organizma na dnevnoj razini, tijekom bolesti i napora te izlječenje organizma nakon opasnih situacija i suočavanja s problemima. S druge strane, takozvani tunelski vid povezuje se s flight or fight reakcijom, proširenjem zjenica koje reagiraju na adrenalin u tijelu te sužavanjem vida i fiksiranjem na opasnost.

Istraživanja su pokazala da se osobe za vrijeme dubokog promišljanja gotovo odvajaju od vanjskog svijeta, fiksirajući pogled na širem vidnom polju poput gledanja u prazan zid ili gledanja u prirodu kroz prozor. Zbog toga su, kako pretpostavlja Kotler, mnogi uredi danas smješteni van gradova ili imaju ugodan interijer, s puno biljaka i tapeta koje oponašaju prirodu. (Pročitajte: 3 načina na koja ćete poboljšati brigu o sebi)

Iako je ponekad jednostavno nemoguće odvojiti vrijeme na poslu kako biste se maknuli od svega te gledanjem odmorili i inspirirali, Kotler napominje kako je zbog toga uvijek bitno redovito boraviti u prirodi. Stoga, kada idući puta osjetite blokade, nagomilan stres te nemogućnost kreativnog promišljanja i neproduktivnost, poklonite si jednu šetnju prirodom te se izgubite gledanjem u nebo.

Foto: Boxed Water is Better/Unsplash