Ovih 5 sastojaka ne smijete uključivati u svoju beauty rutinu

by | 11 svibnja, 2020

U skladu s cijelom situacijom kojoj svjedočimo protekla dva mjeseca, nakon što smo napravili redizajn stanova i ormara, fokusirali smo se na izradu prirodnih maski za lice.

I inače upozoravamo da kod samostalnih izrada maski za lice i tretiranja vaše kože raznim preparatima trebate biti izrazito oprezni. Ne smijete ih tretirati kao i kupovne proizvode, kao ni nanositi ih prečesto budući da nisu svi sastojci najbolji izbor za svaku kožu, ali postoje neki koje bi svakako trebali izbjeći jer mogu izazvati razne upalne procese na koži. O kojim se sastojcima radi, pročitajte u nastavku.

Limun
Iako će vam u mnogobrojnim receptima za DIY maske za lice stajati upravo limun, zbog njegove kiseline može spaliti kožu, izazvati upalne procese i napraviti depigmentaciju na licu, pogotovo ako ste izloženi suncu. Ako nemate osjetljivu kožu, rijetko ga i minimalno možete staviti u određenu masku, ali pažljivo! Drugo voće u principu ne bi trebalo izazvati ovako ozbiljnu reakciju osim ako niste alergični na njega, što možete isprobati prije nego što to primijenite na cijelom licu.

Pasta za zube ili soda bikarbona
Ovo su također dva vrlo zastupljena proizvoda u kućnom beauty svijetu, no mogu itekako naštetiti vašoj koži. Iako odmalena znamo za trik s pastom za zube ili čistom sodom bikarbonom koji može isušiti prištić, također će i upaliti i iziritirati vašu kožu, što se ne isplati uz sve tretmane za akne koji postoje na tržištu.

Sirovo jaje
Jaja se često znaju naći u koreanskoj kozmetici, ali nanošenje izravno na lice može imati loše posljedice ako niste oprezni. Jedna od najgorih posljedica može biti salmonela uzrokovana iritacijom kože, a ako samo potražite fotografije kako izgleda salmonela na koži – nećete željeti riskirati.

Ocat
Neki koriste ocat kao bazu za toner, zahvaljujući kiselosti i pH vrijednostima koje ima, no ovo definitivno nije trik koji odobravaju dermatolozi. Osim što će vam se neugodan miris dugo zadržati na koži, možete dobiti izrazito jake iritacije, postati puno osjetljiviji na opekline od sunca, depigmentaciju i kemijski si uništiti kožu.

Začini
Iako se kurkuma zna koristiti u beauty rutinama, ona može izazvati mrlje na koži. Kurkuma ima protuupalna svojstva, ali trebate jako oprezno raditi s njom. S druge strane, cimet trebate potpuno izbjegavati jer može izazvati razne upalne procese na koži.