Može li zdrava prehrana smanjiti rizik od demencije?

Održavanje tjelesne forme može smanjiti rizik od demencije, a prehrana je važan dio ovog putovanja

by | 24 studenoga, 2021
Mediteranska prehrana pomaže u sprječavanju demencije

Dr. Christopher Weber, direktor globalnih znanstvenih inicijativa u Alzheimerovom udruženju, istaknuo je kako istraživanja koja se bave odnosom prehrane i spoznaje dobro su utvrđena. Postoje jaki dokazi koji sugeriraju da je ono što je dobro za srce dobro za glavu, a znamo da je zdrava prehrana dobra za srce, u razgovoru za Medical and Health Information.

Pročitajte više… Uz viralni recept za vegansku slaninu nećete ni osjetiti da ne jedete meso

Naime, neka istraživanja sugeriraju da mediteranska prehrana može poboljšati kognitivne funkcije jer ovaj način prehrane uključuje puno voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki, maslinovog ulja i ribe, uz male količine mliječnih proizvoda, jaja i crvenog mesa te uz umjerenu količinu crnog vina. Nedavna istraživanja pokazala su da mediteranska prehrana ima veze s poboljšanim kognitivnim funkcioniranjem i usporava napredovanje od blagog kognitivnog oštećenja do demencije.

Pročitajte više… 5 razloga zašto nije zdravo jesti meso svaki dan

Alternativa mediteranskoj prehrani je MIND prehrana (iz engleskog: Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Dijeta je slična, ali se fokusira na zeleno lisnato povrće, drugo povrće, orašaste plodove, bobičasto voće, grah, cjelovite žitarice, plodove mora, perad, maslinovo ulje i vino. Ova prehrana naglašava važnost hrane i hranjivih tvari koje su povezane s prevencijom demencije.

Jedno istraživanje pokazalo je znatno sporiji kognitivni pad kod onih koji su slijedili MIND dijetu. Na primjer, studija iz 2021. otkrila je pozitivnu korelaciju između rezultata prehrane MIND, kognitivne otpornosti i kognitivne funkcije.

Pročitajte više… Zdravo starenje? Evo nekoliko navika za kvalitetnije zrelije životno doba

Dr. Weber je komentirao da su kliničke studije pokazale kako su mediteranska prehrana i prehrana MIND korisne za zdravlje mozga i srca. “Alzheimerova udruga potiče sve na zdravu i uravnoteženu prehranu kao način da se smanji rizik od kognitivnog pada”, izjavio je.

S druge strane, studije ukazuju na to da prerađeni mesni proizvodi, poput kobasica, salama i slanina, ako se redovito konzumiraju, povećavaju relativni rizik od svih demencija za čak 44 posto, dok je u slučaju Alzheimerove bolesti riječ o 52 posto.

Međutim, kao i sve druge studije koje se bave prehranom, riječ je o kvizu koji postavlja pitanja ispitanicima, što znači da su prijavljeni rizici relativni, a ne apsolutni. Jedan stručnjak, koji je radio na istraživanju, komentirao je da ga rezultati ne bi uvjerili da odustane od slanine za doručak.

Pročitajte više… Pripazite na ove mitove o zdravim navikama u prehrani

No ne može se poreći da mediteranska prehrana gotovo uvijek dolazi u znaku jednakosti sa zdravljem, zar ne?

 

Foto: los_angela/iStock/Getty Images Plus via Getty Images