5 razloga zašto nije zdravo jesti meso svaki dan

by | 31 kolovoza, 2020

Stručnjaci su, nakon puno istraživanja i debata, otkrili da prevelik unos mesa definitivno loše utječe na naše zdravlje, a za The Healthy su otkrili nekoliko simptoma na koje možda niste obraćali previše pažnje, a uzrokovani su svakodnevnim jedenjem mesa.

Umor

Iako se za proteine tvrdi da pružaju dugotrajniju energiju, treba im duže vremena da se probave, pa možete osjećati umor i nedostatak snage. Ugljikohidrati imaju bolju ulogu u postizanju energije jer se brzo razgrađuju, kako tvrdi nutricionistkinja Caroline Passarello. Mozak za energiju koristi glukozu, a unosom sporo probavljivih proteina ne opskrbljujete ga s dovoljno energije. Manje ste fokusirani, osjećate umor i brain fog.

Nokti i kosa ne izgledaju najbolje

Ako unosite previše mesa, vrlo vjerojatno unosite manje ostalih nutrijenata, poput vitamina C kojeg gotovo da i nema u mesu, a ima veliku ulogu u stvaranju kolagena koji je odgovoran za čvrste nokte, kosu i kožu. Ako ste u deficitu s vitaminom C, mogli biste početi primjećivati promjene na tijelu, kako tvrdi nutricionistkinja Jenna Braddock.

Viroze su sve češće

Koža nije jedino mjesto gdje ćete vidjeti nedostatak vitamina C. Ako prehladu dugo “vučete” sa sobom i nikako ne možete ozdraviti, trebali biste promijeniti navike u prehrani. “Ako ste na keto dijeti, ne unosite dovoljno voća koje je najbolji izvor vitamina C”, kaže Braddock i dodaje da se samim time duže borite s virozama koje su sve češće jer je imunitet slabiji.

Zatvor

Ako ste smanjili unos voća, povrća i žitarica, a pojačali unos mesa koje gotovo da i nema vlakna, vrlo vjerojatno imate problem s probavom i zatvorom. Popravite ju unosom zdravim i složenih ugljikohidrata, žitarica, voća i povrća. “Ponovni unos voća i povrća najbolji je izvor vlakna i najbolji prijatelj u rješavanju zatvora”, kaže Braddock.

Višak kilograma

Mnogi se strogo drže teorije da će većim unosom proteina imati bolje rezultate u teretani. To je istina, ali ako unosite preveliku količinu proteina, odnosno mesa, to može imati suprotan efekt – počinjete se debljati jer ih tijelo pohranjuje u masno tkivo.

IZVOR: VECERNJI.HR

Foto: Unsplash