10 načina kako zaštititi mentalno zdravlje u vremenima kad ste okruženi lošim vijestima

by | 7 ožujka, 2022
mentalno zdravlje, loše vijesti

Biti izložen stalnom ciklusu vijesti u 21. stoljeću doslovce je neizbježno. Ipak, problem nastaje kad smo stalni preplavljeni naslovima, slikama i pričama o vijestima i zabrinjavajućim događajima koji se odvijaju diljem svijeta. Naravno, valja biti informiran i povezati se s onim što se događa oko nas jer to pomaže da bolje razumijemo svijet u kojem živimo. Ali cijela ta uključenost u vijesti može biti teška za mentalno zdravlje – posebno tijekom intenzivnog izvještavanja o stvarima poput rata, sukoba, ekoloških katastrofa, političkih izbora, masovnog nasilja i slično.

Dana Rose Garfin, docentica na Sveučilištu Kalifornija, proučava kako izloženost traumi utječe na fizičko i mentalno zdravlje te za self.com ističe da su mnoga istraživanja pokazala da je visoka razina medijske izloženosti, posebice kad se ponavlja, povezana sa psihičkim stresom. Isto je pokazano u studiji koja je objavljena 2020. godine u časopisu American Psychological Association u Health Psychology gdje je povezana povećana medijska izloženost tragičnim događajima s većim psihičkim stresom te lošim fizičkim ishodima.

Pročitajte: Kako si pomoći ako trenutačno osjećate strah i beznađe?

Kako uspostaviti ravnotežu da ostanemo obrazovani i informirani, a s druge strane da se brinemo mentalno i emocionalno o sebi? Evo 10 načina kako se nositi s lošim ciklusima vijesti:

Nemojte zaboraviti da vaše tijelo treba hranu i vodu

Ponekad ljudi mogu toliko biti zaokupljeni medijskim izvještavanjem da briga o sebi pada u drugi plan. Prehrana i hidriranost dvije su bitne potrebe, a nebriga o njima može dodatno opteretiti vaše tijelo i mentalno zdravlje. Stres općenito smanjuje apetiti, a opterećenost vijestima može vas natjerati da zaboravite na spremanje obroka i pijenje vode – zbog čega ćete se osjećati još gore.

Pročitajte: Kratka meditacija za usporavanje intenzivnih misli i emocija

Pobrinite se za dovoljno odmora

Spavanje je još jedna osnovna potreba koja, kad nije zadovoljena, može pogoršati vaše opterećenje stresom. Što manje spavamo, to smo skloniji tjeskobi i negativnosti, kako ističe dr. Andrea Bonior, klinička psihologinja i autorica knjige Detox Your Thoughts. Što ste odmorniji, to ćete biti bolje opremljeni da se nosite sa stresnim ciklusom vijesti. Iako je to teško ostvariti kad ste pod stresom, vrijedi pokušati.

Strateški odredite gdje pratite vijesti

Napravite neke promišljene izmjene u svom feedu koje će modernizirati ili poboljšati vaše iskustvo – to bi značilo prestanak praćenja određenih stvari koje pouzdano ubrzavaju vaše otkucaje srca, a više pratiti sadržaj koji pruža pozitivne vijesti, promišljene teme, potiče na smijeh i daje podršku mentalnom zdravlju.

Pročitajte: Kako s djecom i mladima razgovarati o ratu u Ukrajini?

Odvojite vrijeme za oslobađanje od stresa i brigu o sebi

Ključno je prakticirati brigu o sebi i raditi aktivnosti koje poboljšavaju osjećaj dobrobiti u vašem tijelu i umu. Primjerice, isprobajte meditaciju, izađite van na sunce i svjež zrak, ispecite kolače, okupajte se, prošetajte, svjesno dišite, ispunite se trenucima radosti i smijeha….

Više informacija ne mora nužno biti dobro rješenje

Tjeskoba je u trenucima koji se događaju normalna i razumljivo je da se mnogi pokušavaju s tom tjeskobom nositi tražeći utjehu, sigurnost i kontrolu u obliku više informacija, kako objašnjava Američko udruženje za anksioznost i depresiju (ADAA). No razmišljanje o tome da možete promijeniti ili savladati situaciju tako što ćete znati baš sve što se događa je pogrešno. Konzumiranje vijesti nikad vam neće pružiti osjećaj sigurnosti kakav možda tražite. Zato je važno prihvatiti činjenicu da je puno toga izvan vaše kontrole i usredotočiti se na stvari nad kojima imate moć, kao što je briga o sebi, preoblikovanje vaših navika konzumiranja vijesti i pomaganje drugim ljudima.

Držite se nekoliko pouzdanih izvora vijesti

Pokušajte se držati nekoliko vjerodostojnih izvora vijesti koji vam daju samo činjenice, to jest ne morate čitati sve na internetu što vam dođe pod ruku. Pronađite izvore koji na pravi pružaju informacije koje trebate znati.

Pretplatite se na newsletter

Newsletter je savršen način kako da dobijete redoviti sažetak ključnih ažuriranja iz pouzdanih izvora. To je i odličan način da ostanete informirani dok preventivno štitite svoje mentalno zdravlje.

Pročitajte: Organizacije preko kojih možete pomoći i donirati Ukrajini

Postavite si osnovne granice i zamolite nekoga u koga imate povjerenja da vam ispriča najnovije vijesti

Što to znači? Postavite sami sebi mala, jednostavna pravila. Naprimjer, prvih sat vremena ujutro nemojte pratiti vijesti, sadržaj na društvenim mrežama i mailove. Skratite si vrijeme pred ekranom i zamolite nekoga od povjerenja da vam ukratko ispriča najnovije vijesti.

Isključite push obavijesti

Ili barem, ako ih ne isključite, posložite da imate uključene obavijesti za jedan ili dva određena izvora vijesti i isključite sve ostalo. Na taj možete biti sigurni da ćete biti upozoreni o važnim ažuriranjima vijesti dok se odmarate od neprestanog provjeravanja telefona.

Napravite male korake

Lako je osjećati se nemoćno usred lošeg ciklusa vijesti, ali malim koracima možete imati pozitivan utjecaj na vlastitu dobrobit, kao i na druge ljude. Razmislite o tome da pomognete drugima kroz određene organizacije i donacije jer će vam to zasigurno dati osjećaj da ste djelovali i napravili nešto korisno.

Pročitajte: Knjige koje vam mogu biti od pomoći u teškim trenucima

Foto: KatarzynaBialasiewicz iStock/Getty Images Plus via Getty Images