Ako ste se probudili na “lijevu nogu”, evo kako vratiti balans

Pravilni početak jutra čini golemu razliku u raspoloženju ostatak dana

by | 14 listopada, 2021
Krevet s jastucima i pokrivačem

Svima nam se dogodilo, nažalost, ne jednom. Bilo da se nismo dovoljno naspavali, bilo da smo zaboravili kišobran kada je krenuo pljusak, zajednički nazivnik je “ustajanje na lijevu nogu”. Pravilno započinjanje dana može napraviti golemu razliku u vašem raspoloženju tijekom popodneva i večeri, jer nam se čini da je sve loše nahrupilo na nas i baš nas “krene”. Nasreću, ako se to dogodi, postoje načini da preokrenete dan i da se počnete osjećati sretnije, opuštenije, pa čak i bezbrižno.

Ako ste se probudili tužni

Iako se ne sjećate, možda ste sanjali nešto neobično ili ste dan prije imali tešku situaciju. Niža razina serotonina može dovesti do depresije, stoga je cilj ujutro podići tu razinu na višu. Ne, nemojte posezati za čokoladom. Podignite rolete, otvorite prozor. Ako imate terasu ili balkon, izađite s kavom i deset minuta budite u tišini. Nemojte paliti društvene mreže i isključite se. To će vam pomoći prirodno povisiti razinu serotonina te da se osjećate malo spokojnije.

Pročitajte više… 10 stvari koje će izbaciti stres iz vašeg života, a možete ih prakticirati baš svi, svaki dan

Ako ste se probudili umorni

Joj, znate onaj osjećaj koji je kao da niste niti spavali. Tada započnite dan ledenom čašom vode. To može pomoći u poticanju adrenalina koji će ubrzati srce i povećati protok krvi u mozak. Možete i skočiti pod hladan tuš, ako možete. Hladna voda pojačava cirkulaciju vašeg tijela, što znači da vašem tijelu treba više kisika, pomažući vam da se osjećate budnije i svježije. Također, pomoći će vam i jutarnja tjelovježba, čak i ako je to jutarnja šetnja. Izađite stanicu tramvaja prije ili parkirajte automobil udaljeno od ureda. Napunit ćete se energijom i ubrzati metabolizam.

Pročitajte više… Povratkom na posao stalno ste umorni? Razlog bi mogao biti ovaj

Ako ste se probudili zabrinuti

Svi znamo da svakodnevica nije ispunjena cvijećem i nekad je teško ne odnijeti probleme u krevet. Ako su obveze ili slični stresori prvo na što ste pomislili ujutro, pokušajte odraditi vježbe disanja. One smiruju živčani sustav i s vremenom postaju učinkovitije. Postoji nekoliko tehnika, a najjednostavnija je da je disanje je vizualizacija vašeg daha.

Pročitajte više… 3 vježbe disanja koje smanjuju stres i tjeskobu

Kad udišete, zamislite svoj dah kako putuje u nos, kroz cijelo tijelo i opet izlazi. Zamislite da putuje sve do vaših nožnih prstiju i prstiju, prije nego što se vrati tijekom vašeg izdaha. Usredotočivanjem na disanje aktivira se vaš parasimpatički živčani sustav, koji usporava otkucaje srca i potiče vaše tijelo da se smiri i opusti. A možda je i bolje da ne pijete kavu ako ste nervozni – uzmite čaj.

Foto: Unsplash