3 vježbe disanja koje smanjuju stres i tjeskobu

Tjeskobu i stres lako je držati pod kontrolom uz pravilne vježbe disanja

by | 18 lipnja, 2021
vježbe za disanje, tjeskoba, stres

Anksioznost, tjeskoba i stres česte su teme o kojima pišemo. Netko tko se stvarno bori s ovakvim problemima zna da vježbe disanja mogu biti pravi spas. Ana Lilia, stručnjakinja za disanje definira ove vježbe kao aktivni oblik meditacije u kojem upravljate dahom kako biste promijenili način na koji se osjećate.

Pravilno disanje može vam pomoći u trenucima kad se osjećate pod stresom, tjeskobom ili imate napadaje panike. Rezultat svega bit će smanjeni stres, povećana mentalna jasnoća i dobro raspoloženje.

Važno je stvoriti određenu mentalnu wellness praksu sa svojim dahom koju ćete tada prakticirati u svakodnevici. (Pročitajte: 5 fizičkih simptoma anksioznosti koje ne trebate ignorirati)

Vježbe disanja ne moraju vam oduzeti puno vremena na dan. Dovoljno je da se pravilno usredotočite na svoj dah i vrlo brzo ćete prakticirati svakodnevno ove vježbe. Disanje je životna potreba koja se obično događa bez puno razmišljanja, međutim, nepravilno disanje može poremetiti stanje uma i dovesti do tjeskobe, napada panike i drugih tjelesnih i emocionalnih smetnji.

Postoje dvije vrste načina disanja:

  • dijafragmalno (trbušno) disanje koje omogućava plućima da se šire, to jest radi se o spuštanju i podizanju dijafragme kroz ravnomjerno disanje. Zrak koji udišete se zadržava u plućima, ne u trbuhu i time se zapravo diše donjim dijelovima pluća. Ovakvom vrstom disanja usporavaju se otkucaji srca i stavlja pod kontrolu krvni tlak.
  • prsno disanje dolazi iz prsa i uključuje kratak, ubrzani dah. Obično je izražen kada je osoba pod stresom ili naporom, a češći je kod žena.

Ana Lilia objašnjava da često ljudi, kada se osjećaju tjeskobno, vjerojatno ne dišu pravilno. Tada oni najčešće dišu plitko i brzo što povećava otkucaje srca i stvara napetost u mišićima. Sve to aktivira živčani sustav koji pokreće val adrenalina i kortizola te tako tijelu signalizira da niste dobro. Važno je disanje prebaciti na trbušno (pomoću dijafragme) i tada tijelo ulazi u opušteno stanje. Također, ako imate zdravstvenih problema ili ste trudni, važno je najprije posavjetovati se s liječnikom oko ovih vježbi. Uz to, one se ne preporučuju osobama sa srčanožilnim bolestima, teškim mentalnim bolestima i osobama koje uzimaju određene vrste lijekova. (Pročitajte: 3 vizualizacije pomoću kojih ćete smanjiti anksioznost i negativnost iz života)

3 vježbe za disanje koje smanjuju tjeskobu i stres

Vježba za opuštanje uma i tijela
Poslužit će za opuštanje uma i tijela te donose osjećaj smirenosti. Udahnite kroz nos i brojite do četiri, a zatim zadržite dah brojeći do sedam i izdahnite brojeći do osam. Ponovite 3-8 puta.

Vježbe za postizanje energije
Koriste se za postizanje energije. Lilia preporučuje da udahnete kroz nos, izdahnete kroz usta i brojite do 30. Zatim zadržite dah 15 sekundi te ponovite udahe i izdahe.

Vježbe za smanjenje stresa
Duboko udišite kako biste smanjili broj otkucaja srca i krvni tlak – stavite ruku na trbuh i duboko udahnite osjećajući kako se trbuh širi i polako izdahnite iz usta.

Prakticirajte što češće ove vježbe i vrlo brzo ćete vidjeti napredak u vašem mentalnom zdravlju.

FOTO: Mikhail Nilov/Pexels