3 vizualizacije pomoću kojih ćete smanjiti anksioznost i negativnost iz života

by | 18 listopada, 2020

Pandemija koronavirusa i sva teža zbivanja koja su obilježila ovu čudnu godinu i dalje ostavljaju posljedice na nas.

Jedna od tih posljedica jest povećan broj ljudi koji se bore sa stresom, anksioznošću te raznim psihičkim poremećajima. Nije lako ne znati što nas čeka, nije lako upijati vijesti o novooboljelima, o prirodnim katastrofama i svim onim “nepravilnostima” na koje jednostavno nismo navikli. Kako bismo vam pomogli da se lakše nosite s određenim strahovima, stresom i “negativnim” emocijama, u nastavku vam donosimo tri vizualizacije koje će vam pomoći da otpustite sve ono loše u vama. Prije nego što krenete s vizualiziranjem – pronađite ugodno i udobno mjesto na kojem ćete biti u potpunom miru.

Prljavština koja odlazi niz odvod

Zamislite se kako stojite nad bijelim umivaonikom iz kojeg teče mlaka voda te kako perete ruke. Zamislite taj postupak što realnije možete. Osjetite temperaturu vode, sapun među prstima i miris tog sapuna. Isperite ruke pod mlazom te zamislite kako prljavština s vaših ruku odlazi niz cijevi i nestaje. Ta prljavština predstavlja vaše crne misli, sve ono što vas muči i što vam stvara teret. Dok perete ruke i gledate u tamnu vodu u odvodu, mislite na sve te teške stvari te ih otpuštajte s vodom.

Gusti dim koji nestaje

Zamislite kako sjedite u prirodi. Vaše je omiljeno godišnje doba, uživate u svježem zraku i prirodi oko sebe, osjetite miris bilja i gledate u nebo. Prisjećajući se svega onoga što vas muči, a to mogu biti financije, neuzvraćena ljubav, problemi na poslu i slično, zamislite oblak gustog tamnog dima koji izvire iz zemlje. Što više otpuštate loše misli, taj oblak polako odlazi u zrak te postaje sve rjeđi i svjetliji dok posve ne nestane zajedno s tim mislima.

Sunce koje se probija kroz oblake

Ponovno zamislite da ste u prirodi. Predivan je i sunčan dan. Zamislite sve ono što vas muči kao oblake koji su prekrili sunce, a sunce zamislite kao sve dobro u vašem životu. Nakon što ste posložili sve loše misli, vizualizirajte sunce kako se svojim zrakama probija kroz ono negativno sve dok u potpunosti ne otjera oblake.

Foto: Matteo Di lorio/Unsplash