Isprobajte “mindful” trčanje i njegove dobrobiti

by | 6 lipnja, 2021
trčanje

Mindfulness je praksa koja uključuje usmjeravanje pažnje, prisutnosti i svjesnosti. Pokazane su brojne prednosti i koristi uvođenja mindfulness prakse u život. Isto tako, ova praksa može se očitati i kroz održavanje zdravog načina života, to jest vježbanje.

Konkretno, osvrnut ćemo se na trčanje kroz proces mindfulnessa. Kao trkač, vi osobno možete razviti dublji odnos s trčanjem, osim pukog skupljanja kilometara. Charlie Dark, instruktor joge i trkač, kaže da je mindful trkač usmjeren na utjecaj trčanja kroz svoj um, lekcije koje kroz to uči i kako sve to utječe na njegovo duhovno stanje. Upravo tako trčanje postaje gušt, a ne napor.

Blagodati mindful trčanja odražavaju se u tome da se bez pritiska fokusirate na svoje kretanje i osjećaj cijelog tijela dok se krećete, zatim na disanje, osjet vjetra, zvukove ptica i prirode. Time se uvelike poboljšava i mentalna dobrobit i smanjenje depresije. Također, mindfulness će vam pomoći ublažiti tjeskobu te povećati samopouzdanje. (Pročitajte: Koje su dobrobiti prakticiranja mindfulnessa u svakodnevnom životu?)

Fokusirajte se na trčanje

Stavite pjesme koje volite i trčite. Ponekad je to odlično, a ponekad upravo to može dovesti do stresa, ili nesvjesnosti disanja ili nefokusiranja. Upravo je mindful tada ključan jer omogućuje da obratite pažnju na sadašnji trenutak i da uživate u procesu s osjećajem opuštene kontrole. Ključni elementi su također u nogama jer trčanje određenim intenzitetom i tempom može vas naučiti kako biti prisutan i ne doći do osjećaja iscrpljenosti. (Pročitajte: Najbolji online tečajevi o mindfulnessu za početnike)

Postoje razne aplikacije za meditaciju specifične za trčanje koje možete isprobati, a isto tako svakako se usredotočite na dah i te na disanje – udisaj i izdisaj. Također, prilagodite svoje tijelo, ramena, ruke, bokove kako biste što učinkovitije pokretali svoje tijelo.

Za pripremu uma koristite mentalne slike koje će vas nadahnuti.

FOTO: Drazen Zigic iStock/Getty Images Plus via Getty Images