Što je trail trčanje, kako početi i kako znati je li ova aktivnost za vas?

by | 24 studenoga, 2020

S obzirom na sve veću popularnost trail trčanja, odlučili smo najčešća pitanja vezana za ovaj sport postaviti Ivanu Milinkoviću, treneru iz skupine Zagreb Runners. Što nam je rekao, otkrijte u nastavku!

Što je trail trčanje i koliko je to zahtjevan sport?

Trail trčanje je kombinacija trčanja i planinarenja uglavnom po tehnički zahtjevnom terenu. Staze na trail utrkama su strme s puno uspona i silazaka. Teren može biti šumovit, kamenit, blatan, sklizak. Staze su uvijek označene zastavicama, planinarskim oznakama, strelicama i drugim oznakama koje olakšavaju snalaženje i orijentaciju. U Hrvatskoj su se organizirane utrke trail trčanja pojavile još prije 20-ak godina kao treking trčanje (isto što i trail, samo što oznake na stazama nisu obavezne i snalaženje je prepušteno trkaču). Tada je bila riječ o grupi entuzijasta, no s godinama se to promijenilo. Trail trčanje je tako posljednjih godina doživjelo popriličan boom u svijetu, a s malim zakašnjenjem i u Hrvatskoj. Gotovo svakog vikenda trči se neka utrka, a na najposjećenijima zna biti i više od 1000 sudionika.

Koji su mogući problemi i rizici prilikom ovakvog trčanja?

Trail trkači većinu vremena provode na planinama, u šumama, na teškim terenima na koje se moraju naviknuti. U procesu treniranja važno je uvijek brzinu kretanja i dužinu utrke/treninga prilagoditi vlastitoj fizičkoj spremi i ograničenjima. Unatoč tome što je kretanje po označenim planinskim područjima uglavnom bezopasno, uvijek je potrebno biti oprezan. To podrazumijeva kretanje samo po označenim stazama ili onim stazama koje su nam dobro poznate, nošenje prve pomoći i ostale opreme koja nam može pomoći ako stvari krenu po krivom, odgovarajuće obuće i odjeće prilagođene i terenu i vremenskim uvjetima te to da uvijek imate poštovanja prema prirodi i nakon svog trčanja ne ostavite ništa iza sebe. Uz oprez i navedeno poštovanje prema prirodi, trail trčanje je poprilično sigurno za svakoga. Još dva, možda i najvažnija savjeta koja bih naveo – uvijek obavijestiti nekoga o svom izbivanju i također nosite sa sobom mobitel i kontakte HGSS-a!

Savjeti za početnike

JE LI OVA AKTIVNOST ZA MENE?

Utrke se održavaju na težim kamenitim i šumskim terenima, a kod nas su vrlo popularne i utrke po otocima. Dužine utrka prilagođene su različitim natjecateljima tako da i oni manje spremni mogu pronaći nešto za sebe.

ŠTO JE POTREBNO OD OPREME?

To može varirati od samo tenisica i lagane odjeće za jako kratke i lagane terene, pa sve do ruksaka s vodom, toplije odjeće, čvršćih tenisica i paketa prve pomoći. Krenite s osnovnim.

KAKO SE PRIPREMITI ZA UTRKU?

Danas ima puno škola trčanja koje nude programe treniranja i za trail trčanje, ali mnogi trkači treniraju i sami, pa je tu potrebno potraži savjet nekog iskusnog. Većinom se trči po planinskim terenima, a dio treninga može biti i po ravnome. Uz trčanje potrebno je ponekad izvoditi i vježbe snage kako biste spriječili ozljede.

Razgovarala: Antonija Vrčić

Foto: jacoblund / Getty Images via Guliver