Uz meditaciju oslobodite i ublažite svaku bol u svome tijelu

Isprobajte meditaciju kao tehniku ublažavanja boli

by | 6 svibnja, 2021
meditacija

Emocionalni i duševni mir može se postići kroz meditaciju, kao i oslobađanje od negativnih misli i emocija. Ako je prakticirate, budite sigurni da će vam poboljšati koncentraciju, inteligenciju i pamćenje, a tijelo dovesti u stanje sklada i mira.

O meditaciji smo već puno pisali, a u ovom tekstu želimo se osvrnuti na to kako si što više pomoći kad bol prevlada tijelom.

Osobe oboljele od kroničnih bolesti svjesne su da u jednom trenutku naprosto moraju odlučiti “živjeti sa svojom boli”. Upravo tu može pomoći meditacija koja se kao tehnika opuštanja fokusira na dah i smirivanje tijela i uma, dok se istovremeno ta bol kontrolira i umanjuje. (Pročitajte: Meditacija koja dokazano smanjuje stres, a koju lako mogu prakticirati baš svi)

Dr. Jon Kabat-Zinn govori da je glavna svrha da pokušate umiriti i usredotočiti svoj um i tijelo jer ćete tako kontrolirati bol koju osjećate.

Važno je opustiti svoje tijelo i osvijestiti bol. Nemojte pokušavati pobjeći od nje – dapače, s boli se treba pomiriti tako da je naučite kontrolirati. Usredotočite se na nju, kako kaže dr. Gabriel Tan, psiholog iz Houstona (izvor: Health). (Pročitajte: Istraživanja su pokazala da meditacija smanjuje migrene i poboljšava kvalitetu života)

Meditacijom smanjite bol i stres

Meditacija će vam pokazati kako imate kontrolu nad svojim tijelom, a snaga vaših misli bit će usredotočena na bolni dio tijela čime ćete zapravo tu bol ublažiti. Studija je pokazala da smanjenje stresa zasnovano na pažnji pomaže pacijentima da se suoče s boli, anksioznošću i depresijom.

FOTO: Patrick McGregor/Unsplash