Istraživanja su pokazala da meditacija smanjuje migrene i poboljšava kvalitetu života

by | 15 prosinca, 2020

Meditacija dokazano pomaže smanjiti razinu stresa, podiže raspoloženje te čak smanjuje kroničnu bol. No beneficije meditacije ne zaustavljaju se samo na ovome.

Novo istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu JAMA pokazalo je da mindfulness meditacija za smanjenje stresa (MBSR) smanjuje i simptome migrene. Istraživanje su proveli znanstvenici iz Baptističkog medicinskog centra Wake Forest na 89 osoba koje se bore s migrenama kako bi saznali koji način liječenja ima najbolje učinke. (Pročitajte: 3-minutna vođena meditacija koja će vas učiniti mirnijima i prisutnijima)

Kako mindfulness meditacija može pomoći u borbi protiv migrene?

Iako za migrenu ne postoji lijek, ako izuzmemo analgetike, postoje metode i tretmani pomoću kojih se one mogu ublažiti. Kako bi dobili odgovor na pitanje o najboljem mogućem tretmanu kada je u pitanju migrena, istraživači su ispitanike podijelili u dvije grupe. Prva su grupu upoznali s načinima na koji se može umanjiti migrena (bez analgetika) kroz edukaciju o okidačima, glavoboljama, patofiziologiji te stresu kao uzroku migrena. Druga je grupa prisustvovala tečajima mindfulnessa i joge te su za doma dobili audiomeditacije koje su morali slušati svakoga dana. (Pročitajte: Ova meditacija učinit će vas sretnijima i najbolja je za početnike)

Na kraju istraživanja dokazano je da su obje grupe podjednako uspješno rješavale posljedice migrena. No grupa koja se koristila mindfulness metodama pokazala je poboljšanje kvalitete života, smanjenu razinu stresa i depresije. Efekt redovne MBSR meditacije kod nekih je ispitanika trajao čak 36 tjedana. Ono što su istraživači naglasili jest to da meditaciju ne možemo nazvati lijekom za migrene, no da ona itekako pomože u suzbijanju simptoma migrene te u poboljšanju mentalnog zdravlja. Pandemija koronavirusa, koja je utjecala na mentalno zdravlje mnogih od nas, još je jedan razlog za okretanje meditaciji i radu na sebi.

Foto: Ivan Aleksic/Unsplash