7 trikova i savjeta za bolje i lakše trčanje po vani

by | 15 ožujka, 2021

S obzirom na to da nam se bliže dani s više sunca te toplije vrijeme, mnogi će ljudi zamijeniti trake za trčanje odlascima u prirodu.

No trčanje u prirodi uvelike se razlikuje od trčanja na traci pa je zbog toga potreban i drukčiji pristup. Glavni razlog tome je podloga. Što je podloga tvrđa, jača je sila reakcije podloge. To znači da će vani vaši zglobovi imati veću opterećenost te ćete zbog toga morati raditi više i više ćete se umarati. Traka donosi stabilnost i ujednačenost jer se na traci ne morate nositi s mijenjanjem površine, kamenčićima koji se nađu na putu te drugim “preprekama”.

Zbog svega toga, za prijelaz iz teretana i domova u prirodu te na asfalt potrebno je prilagoditi se te paziti na određene stvari. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za trčanje koji će vam u tome pomoći. (Pročitajte: Lijeni ste kad je u pitanju vježbanje? Evo kako to riješiti)

Savjeti za trčanje po vani

Pripremite um

Ako ste mjesecima trčali na traci, prelazak u prirodu bit će velika promjena. Dajte si vremena, prije trčanja probajte nekoliko puta prošetati rutom kojom ćete trčati i ne zaboravite na misli i sve ono što si govorite. Profesionalni trkači često imaju vlastite mantre koje ih pokreću i koje im služe kako ne bi mislili ni na što drugo. Osmislite vlastitu i uživajte u pokretu.

Pripremite tijelo vježbama mobilnosti

Prema riječima Annick Lamar, trenerice trčanja New York Road Runnersa, prije svakog odlaska u prirodu trebate odraditi kratak trening mobilnosti. Takvo će vam zagrijavanje osigurati bolju pokretljivost te spremnost na sve prepreke koje vam se mogu naći na putu.

Odaberite prave tenisice

Iako svi mi volimo imati lijepu obuću, izgled tenisice ovdje je najmanje bitan. Kod tenisica za trčanje bitna je zaštita i podupiranje gležnjeva te stabilizacija stopala koje dolazi u dodir s tlom. Kako biste našli tenisicu koja vam najbolje odgovara – pitajte stručnjake, posavjetujte se, istražujte te slušajte sebe i svoje tijelo.

(Pročitajte: 3 stvari koje trebate raditi nakon treninga da bi vježbanje imalo učinka)

Napravite ugođaj

Netko voli trčati sam, a nekome je slađe u društvu. Ako ste osoba koja voli društvo, pronađite ljude s kojima ćete uživati u svježem zraku i novim stazama. Ako volite biti sami, napravite si ugođaj pomoću najdraže glazbe, podcasta ili audioknjige.

Usporite

Pri kraju rute nemojte zaboraviti usporiti kako bi vam se otkucaji srca i tijelo umirili te pripremili za drukčiji i sporiji rad. Jednako kao što je prije trčanja potrebno zagrijavanje – potrebno je i usporavanje.

Pratite napredak

Praćenje napretka jedna je od stvari koja vas može dodatno motivirati i potaknuti na rad. Kad bilježite vlastite ciljeve te progres na koji ste ponosni, dajete si razlog za još većim i daljim ciljevima. Nakon svakog treninga jednostavno zapišite što ste postigli te kako se zbog toga osjećate. Osim što će vam dati motivaciju, takvo zapisivanje bit će iznimno dobro za vaše mentalno zdravlje.

Nemojte preskakati trening snage

Ako ste zaljubljeni u trčanje, treninzi snage poput dizanja utega vjerojatno neće biti nešto što vas jednako veseli. No činjenica je da snažne noge donose bolje rezultate i više istrčanih kilometara. Stoga stručnjaci i profesionalni trkači savjetuju da nikako ne zaobilazite vježbe snage jer one ipak donose veću snagu, izdržljivost te uspješnost.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels