Lijeni ste kad je u pitanju vježbanje? Evo kako to riješiti

by | 3 rujna, 2020

Čovjekova osobnost nešto je što ga definira u mnogim životnim situacijama. O osobnosti ovisi kakvi smo kad se nađemo u novim situacijama, kakvi smo za vrijeme teških životnih perioda, kakvi smo u vezama pa čak i kakvi smo kad su u pitanju sitnice poput pospremanja i kuhanja.

Zbog toga nije ni čudo da osobnost utječe i na razinu čovjekove aktivnosti te na volju kada je u pitanju vježbanje. Koristeći se podacima iz nekoliko istraživanja, putem kojih se bilježila i mjerila razina aktivnosti, znanstvenici su dokazali da osobnost itekako utječe na aktivnost žena. Aktivnost su mjerili sami ispitanici te stručnjaci, a pokazalo se da se mjerenja nisu podudarala.

Naime, ekstrovertne žene dodavale su brojke kad je u pitanju vlastita aktivnost. No, isto tako, pokazalo se da su one puno aktivnije od žena koje su imale emocionalne probleme. Zaključak istraživanja pokazuje da žene niže emocionalne stabilnosti i one koje su pod većim stresom nemaju jednaku volju za vježbanjem kao žene koje su stabilnije i ekstrovertnije.

Što učiniti ako vas osobnost koči u vježbanju?

Ako je osobnost djelomično kriva za smanjenu volju za vježbanjem, nemojte očajavati. Stručnjaci kažu da je najbolje započeti kratkim, no svakodnevnim vježbama. Osim što je dobro za vaše zdravlje, vježbanje će vas osnažiti i mentalno te će smanjiti razinu stresa. Prema istraživanjima, najbolje aktivnosti za podizanje raspoloženja su planinarenje te šetnja prirodom.

Foto: Cliff Booth/Pexels