Može li trčanje oblikovati mišiće i koje su prednosti trčanja u grupi?

by | 20 rujna, 2020

“Trčanjem možemo puno učiniti za svoje zdravlje i tijelo. Samim trčanjem – mi trkači rekli bismo suhoparnim trčanjem – minimalno možemo utjecati na oblikovanje svojih mišića, no ako bismo uz trening trčanja ubacili trening snage, možemo učiniti puno i to već time da samo jednom tjedno odradimo pravilno postavljen trening snage. Dakle, trening trčanja + trening snage = lijepo oblikovano tijelo – zadovoljno tijelo i duh”, odgovorio nam je na pitanje iz naslova, kao i na ostala najčešća pitanja vezana za trčanje, Vedran Lozanov, glavni trener i jedan od osnivača zagrebačkog atletskog kluba Perpetuum Mobile te vlasnik poveće zbirke osvojenih medalja, među kojima je i zlatna medalja iz 2006. godine iz Assena u disciplini na 5000 m.

Koje prednosti nam može donijeti trčanje u grupi?

Neke od prednosti su unaprijed definiran i stručno vođen plan i program treninga koje provode educirane osobe iz područja atletike. Motivacija za, prije svega, dolazak na trening, a zatim i za izvedbu treninga kako zbog samog zacrtanog cilja tako i zbog motivacije koje dolaze od ostalih kolegica i kolega iz grupe u kojoj osoba treninga.

Kako početi trčati?

OPREMA
Potrebno je imati tenisice za trčanje, dakle ne “starke” ili slično. Osim toga, važno je imati i odjeću koja ne zadržava vlagu, tj. znoj, a to su mahom sintetički materijali. No prije svega, važno je imati dobru volju i biti ustrajan.

TRENING ZA POČETNIKE
Svaki trening za početnike trebao bi biti primjeren njihovom fizičkom statusu. Dakle, trening treba biti da ga osoba bez većih problema može odraditi, da osjeti zadovoljstvo i uspjeh s izvršenim i da bude odgovarajuće progresivnog opterećenja svakom sportašu.

PRIJE I POSLIJE TRENINGA
Prije svakog treninga važna je priprema koju bi svaki trener trebao nadzirati i provoditi kako bi se svaki sportaš kvalitetno i odgovarajuće pripremio za trening koji ga očekuje. Nakon treninga svakako je potrebno završiti laganim istezanjem, stretchingom.

VODA – OBAVEZNO!
Ničega nije potrebno previše, a nije poželjno niti premalo – tako je i s vodom prije treninga.

OBROK – DA ILI NE?
Svakako nije poželjno jesti neposredno prije bilo kakvog tjelesnog napora. Netko će moći pojesti neku težu hranu sat vremena prije treninga i neće to niti osjetiti, dok će drugi pojesti neku laganu hranu dva sata prije treninga i neće im biti dobro. Svaki sportaš bilo da se bavi profesionalnim sportom ili rekreativnim sportom treba pronaći svoje optimalno vrijeme i hranu koju može jesti prije treninga. Svakako se ne preporučuje jesti manje od dva do tri sata prije početka treninga.

Pripremila: Antonija Vrčić

Foto: Andrew TanglaoUnsplash