Mantre i afirmacije koje će vam pomoći da se lakše nosite s negativnim emocijama

by | 16 rujna, 2020

Mantra je zvuk, slog, riječ, fonem ili skupina riječi u sanskritu za koje se vjeruje da ima duhovne i transformacijske moći.

Mantre se koriste tisućama godina za razvoj unutarnjeg, duhovnog mira te za stišavanje uma, koji ponekad zna biti nevjerojatno glasan. Ako ste često u nemogućnosti utišati vlastite misli i smiriti nemirni um koji je preopterećen stvarima na koje ne možete utjecati, mantre i afirmacije mogle bi vam pomoći u tome. Mantre su, dakle, vrlo moćno oružje kojim smirujete um i koje vam dopušta da se fokusirate na ono bitno.

Mantre i afirmacije za lakše nošenje s negativnim emocijama

Om

Om se smatra izvorom i početkom svih mantri. Nema jedinstven prijevod, no ima mnoga značenja. Simbolizira početak i u sebi sadržava sve što postoji i što dolazi nakon početka. Prema Vedama, u početku je bilo ništa, a nakon toga vibracija. Tu vibraciju predstavlja Om, čijim se izgovaranjem ili pjevanjem postiže fokus, čistoća i jasnoća uma ili neka druga mantra.

Soham

Vjeruje se da je zvuk ove mantre izjednačen sa svakim našim dahom, no moderan način života uzrokuje neravnotežu nas i tog prirodnog i vječnog ritma. Kako biste izveli ovu mantru, zvuk so, koji se prevodi kao to i koji označava samo postojanje, izgovarajte kada udahnete. Izdišući izgovarajte ham, koje označava ja. Doslovno prevedena, ova mantra znači “ja sam to”, što predstavlja izjednačavanje nas samih sa svim ostalim na svijetu. Ova nas mantra podsjeća da postoji samo jedna, vrhovna svijest i jedna stvarnost po kojoj smo svi povezani.

Stvorite vlastitu pozitivnu afirmaciju

Ako jednostavno ne osjećate povezanost s gorenavedenim mantrama, pokušajte s vlastitim afirmacijama koje vam, također, mogu pomoći pri umirivanju uma. Kod afirmacija se ne morate držati jednog jezika, stvorite je na jeziku s kojim se najviše možete povezati. No savjetujemo da afirmacija nema više od deset riječi. Takva afirmacija mora biti pozitivna i ukazivati na ono što želite mijenjati. Primjerice, ako se želite osnažiti za nove životne izazove, možete izgovarati afirmaciju “Sloboda, mir, rješenje” ili “Mijenjam svoje misli, mijenjam svoj svijet” i slično.

Foto: Matteo Di lorio/Unsplash