3 stvari koje trebate raditi nakon treninga da bi vježbanje imalo učinka

by | 26 veljače, 2021

Kad je u pitanju fizička aktivnost, ustaljeno je mišljenje kako je naporan rad, koji mnogi često zamjenjuju s forsiranjem, jedina bitna stvar za postizanje rezultata.

No u posljednjih nekoliko godina, pojedini profesionalci iz svijeta fitnessa trude se pokazati sve strane treniranja, a znanost nas neprestano podsjeća da postoje različite vrste fizičke aktivnosti za različite ljude. Isto tako, brojna su istraživanja pokazala da kraći, no redovan trening također daje željene rezultate. No ono o čemu se najmanje priča su navike i aktivnosti koje trebamo raditi nakon treninga kako bi naše tijelo moglo reagirati na vježbu na najbolji mogući način. Ovo su tri aktivnosti koje trebate činiti nakon što ste odradili trening. (Pročitajte: Stručnjaci kažu da je ova zabavna i jednostavna aktivnost savršena za mršavljenje)

Što raditi nakon treninga da bi vježbanje imalo učinka

Istezanje

Vježbe istezanja nakon treninga jednako su bitne kao i sam trening. Nakon treninga, mišići su zagrijani te su zbog toga elastičniji i osjetljiviji. Istezanjem umanjujete mogućnost upale tetiva, povrede zglobova te samih mišića. Sve vrste vježbanja, bilo da se radi o profesionalnom ili rekreativnom vježbanju, podrazumijevaju istezanje. Kod istezanja budite opušteni, no dovoljno oprezni te ne prelazite granicu boli. Isto tako, nemojte činiti nagle pokrete.

Hrana

Većina istraživanja pokazala je da doista nije bitno hoćete li unositi proteine prije ili nakon treninga. Ono što je puno bitnije jest to da ste unijeli dovoljnu količinu proteina kroz dan te da jedete zdravo i raznoliko. Kako bi trening bio što djelotvorniji – najbolje bi bilo unositi proteine svakih nekoliko sati. To znači da ćete ih zasigurno uzeti i prije i nakon treninga. Dakle, jedenje proteina tri do četiri puta u danu, odnosno u svakom obroku ili međuobroku, najbolja je opcija.

Odmor

Odmor je dio treninga koji se najviše zanemaruje. No činjenica je da, ako želite vidljive rezultate na svom tijelu, morate uzimati pauze za odmor. Ne možete odraditi dobar trening ako ste umorni i ne možete oporaviti mišiće od treninga bez dobrog sna. Iako svi misle da mišići rastu tijekom treninga, istina je nešto drugačija. Mišići jačaju dok spavate, stoga nemojte zanemariti dobar i kvalitetan odmor.

Foto: LYFE Fuel/Unsplash