Dubravka Fazlić: Koje su dobrobiti prakticiranja mindfulnessa u svakodnevnom životu?

by | 1 svibnja, 2021
mindfulness

Mindfulness znači zastati, usmjeriti pažnju, biti prisutan i svjestan. Svojih misli, osjećaja, senzacija, zvukova, okoline. Promatrati, prihvaćati i ne osuđivati svoje iskustvo u tom trenutku.

Kao nikada do sad, ova vrijedna i zanemarena vještina svima nam je potrebna. Nema ograničenja godina kod učenja i prakticiranja mindfulnessa. Mnogobrojne znanstvene studije potvrđuju korist uvođenja mindfulness prakse u život.

Mindfulness je aktivan proces koji uključuje usmjeravanje pažnje, primjećivanje, prihvaćanje, svjesnost trenutnog iskustva onakvog kakav on je, bez osuđivanja, bez obzira na to da to što se nalazi u našem sadašnjem trenutku mi ocijenimo kao “dobro ili loše”.

Vještina mindfulnessa je u nama i, poput drugih vještina, ako je ne razvijamo, ona ostaje nerazvijena. Mi zapravo cijeli život imamo trenutke u kojima smo svjesno prisutni u sadašnjem trenutku. To su oni trenuci kad čujemo vjetar u lišću i slušamo zvuk bez da povezujemo priču uz taj zvuk. Kada osjetimo toplinu pijeska pod prstima i njegovu teksturu. Kada pomirišemo bebinu kožu. U tom trenutku mi smo fokusirani na ono što je u našem iskustvu sada. Zvuk, miris, senzacija. Primjećujemo i ne osuđujemo.

Našli smo se usred pandemije koja ne jenjava. Broj osoba u Europi “s negativnim stanjem misli” se utrostručio tijekom krize. (Izvor: axa.com), stoga je ovo najbolji trenutak da u svoju svakodnevicu uvedemo mindfulness praksu.

Mindfulness nam pomaže da reguliramo svoje emocije

Prilikom prakticiranja mindfulness meditacije mi u stvari vježbamo fokusu. Primjećujemo svoje misli i biramo se ne uključivati u njih već svoj fokus usmjeravamo, primjerice, na dah. Kada ponovno primijetimo da smo odlutali, vrijeme je da ponovo preusmjerimo fokus na dah. Zvuči jednostavno, no uvjeravam vas da nije. Izazovno je, poput svakog treninga. No, dosljednom vježbom, mindfulness nam donosi velike dobrobiti.

mindfulness meditacija

Dobrobiti prakticiranja mindfulness meditacije:

Smanjenje stresa i anksioznosti
Smanjenje negativnog razmišljanja
Povećava se memorija
Povećanje fokusa
Smanjuju se reaktivne reakcije
Povećava se kognitivna fleksibilnost
Povećano zadovoljstvo u odnosima
Poboljšava samorefleksiju i intuiciju
Poboljšanje imunološkog sustava
(Izvor: apa.org)

Redovitom vježbom mindfulness postaje dio života, odnosno životnog stila. Praksa postaje dio svakodnevice poput pranja zuba ili tuširanja. Mindfulness je trening za um. Iz vlastitog iskustva mogu reći da svaki dan otkrivam neku njegovu novu dobrobit koja meni koristi. Mindfulness mi je pomogao da se nosim sa situacijom u kojoj smo se svi našli te da svojim klijentima na temelju vlastitog iskustva prenosim zaista vrijednu vještinu. Kako vama može pomoći mindfulness, na vama je da otkrijete.

Kratka mindfulness vježba koja će otvoriti prostor za novu rutinu u danu:

Kroz dan provjerite kako ste. Zaustavite se. Udahnite i izdahnite par puta svjesno.
Zapitajte se: ”Kako se osjećam”? ”Što mi je potrebno u ovom trenutku”?
Možda će to biti čaša vode, odlazak na toalet ili jednostavno da se protegnete ili promijenite položaj tijela.
Primijetit ćete kako ovaj način odnošenja prema sebi mijenja vas. Uspostavljate bolju komunikaciju sa sobom, to se prenosi na vaš odnos s drugima i na vaše raspoloženje.
Uživajte u otkrivanju mindfulnessa. Nježno i u svome tempu uvedite ga u svoj život.

Tekst: Dubravka Fazlić

Više o meni i o mome radu pročitajte na www.dubravkafazlic.com

Foto Mathilde Langevin/Pexels