Martina Mavrin Jeličić: Kako iskoristiti disanje za svoju vitalnost i zdravlje?

by | 28 ožujka, 2021
disanje

Koliko nam treba vremena da skrenemo pogled s jurećih vlakova, koji konstantno dolaze i prolaze, koji nam donose i odnose brige i sreću? Ti isti vlakovi predstavljaju naše misli, koje jure od jednog cilja do drugog, od jedne brige do druge i nikad ne staju, a tijelo ih slijedi bez pitanja: “A gdje sam ja?”. Tijela skupljaju svaku našu brigu, svaki strah, svaki posao, poput vode na niskim temperaturama pretvaraju se u led, hladnoću, spazam. Tijelo gubi gipkost, finoću, funkciju jer nismo sa svojim tijelima već godinama boravili, pitali ga kako je?

Tada se odjednom pojavljuju pukotine. Pucanje je neminovno, a simptomi su svima nama dobro poznati: bol u leđima, napetost u vratu, slaba pokretljivost u ramenu, nelagoda u kuku, visoki tlak, štitnjača… Treba li nastaviti?

Zašto je to tako – somatski pristup?

Naš živčani sustav ina partnersku igru s mišićima. Svi vaši strahovi, neostvareni planovi, kruti položaji tijela, odražavaju se na mišićima. Živčani sustav šalje impulse prema vašim mišićima i organima jasnu poruku: “Bježi, bori se, zaledi se.” Mišić reagira stezanjem, i s vremenom gubi svoju funkciju. Počinjemo osjećati skraćene mišiće, bol, disfunkcije u pokretu. Smatramo da to dolazi s godinama, ali što godine imaju s tim? Možda jedan dio, no drugi predstavlja vašu odgovornost gdje zanemarujete signale tijela, koji govore: “Spasi me”. Da, zanemarujete ga svaki put kad ga ne osluhnete i ne obratite pozornost na njega. Voljela bih vam reći da je povremeno vježbanje, masaža, i sve to što činite dva puta tjedno dovoljno, ali nije. (Pročitajte: Što uopće znači savršeno tijelo?)

Disanje iz druge perspektive!

Što je dah negoli izmjena prema unutra i prema van? Udisajem se vraćamo unutra, sebi, izdisajem se okružujemo vanjskim svijetom. Disanje je ključ koji vas iz uma vraća u tijelo, stvarajući ravnotežu između tijela i misli. Kad god osjećate svoju napetost i zabrinutost, stanite i iskoristite dah za svjesno i nekontrolirano opuštanje. (Pročitajte: Kako povećati svoju tjelesnu aktivnost u danu?)

Somatik disanje

Možda ste do sada išli pravcem da se opuštate afirmacijama, izgovarajući: “Opusti se, diši.” Taj pravac nije pogrešan. Najčešće se koristi u jogi i ostalim metodama opuštanja, međutim, njegovo djelovanje kratko traje jer kreće iz uma. No krenete li se opuštati drugim putem, kroz promatranje, bez afirmacija i sugestija, gdje um nije uključen, a opuštenost se događa prirodno, trajanje je dugotrajnije jer se stvara prirodni obrazac opuštenosti bez razmišljanja. (Pročitajte: Ovo je najvažnija vježba za kralježnicu)

Vježba za vas

Zauzmite položaj tijela koji vam odgovara, možete i u ovom trenutku. Zatvorite oči i pet minuta nemojte raditi ništa, nego samo promatrajte svoj dah. Promatrajte ga, gdje počinje, gdje završava i ništa nemojte mijenjati, ništa! Dolazit će vam misli, baš u trenutku kada krenete s promatranjem, zasvrbjet će vas lice, utrnuti noga… Sve je to u redu, um se buni zbog tišine koja nastaje unutar vas. Ostanite pet minuta u promatranju disanja i vidjet ćete kako se tijelo prirodno opustilo, um se umirio, a vi ste se obnovili novom energijom jer živčani sustav je dopustio da tijelo i um uplove u mir.

MBS savjet
Iskoristite svoje resurse, iskoristite besplatno disanje za svoju vitalnost i zdravlje.

Piše: Martina Mavrin Jeličić

MBS CENTAR
Pantovčak 196A, Zagreb
[email protected]
www.mbs.hr

Foto: fizkes/Getty Images via Guliver