Martina Mavrin Jeličić: Što uopće znači savršeno tijelo?

by | 15 studenoga, 2020
martina mavrin jeličić

Mršavo, debelo, visoko, nisko, čvrsto, mekano? Pojmovi su to koje ponekad, poput programiranih robota, ponavljamo opisujući svoje ili nečije drugo tijelo. Kako je uopće moguće da nečija slika bude nama na uzor, tjelesnim, mentalnim i duhovnim individuama? Danas je tanko tijelo sinonim ljepote, prije stotinu godina bile su obline, sutra će biti možda iskrivljeno tijelo – zar ćemo stalno slijediti tuđa mišljenja, slijepo vjerovati da drugi mogu odlučiti što je savršeno, a što nije?

Ponekad je teško otrgnuti se iz društvene mreže koje diktiraju naš život, ali sve dok sami ne odlučimo da smo mi jedini orijentir za ono što je lijepo, zauvijek ćemo biti zarobljenici svoga života. Zaboravite na savršeno tijelo jer ono nikad nije ni postojalo niti će ikad postojati, postoji samo ono koje imate sada. Već sutra tijelo će biti drukčije jer vaša se tijela mijenjaju svakim danom. (Pročitajte: Ovo je najvažnija vježba za kralježnicu)

Toliko različitih tijela prošlo je kroz MBS Centar i svako tijelo na svoj način je predivno, ima svoju priču, svoju prošlost, svoju genetsku podlogu te je puno više od onih zadanih okvira tjelesne ljepote. Zato prihvatite ono što imate sada jer već sutra ni to možda nećete imati. Osjetite li da svojim načinom života narušavate svoj izgled, a prije svega zdravlje, tada napravite nove korake za novu promjenu, ali ne radi drugih, nego radi sebe samih.

Koraci prema promjeni

Tijelo je stvoreno za pokret. Hodajte, plešite, vježbajte, vodite ljubav, jer bilo koji pokret koji uključuje rad mišića i dovodi do potrošnje kalorija zove se tjelesna aktivnost. Zaboravite pravila idealnog programa vježbanja, krečite se na svoj način, duže nego inače i znajte da je to vaša savršena tjelesna aktivnost. (Pročitajte: Treninzi koji tope masnoće)

Bol, napetost, ozljeda, označavaju da tijelo nije u ravnoteži, bilo mehaničkoj ili somatskoj. Tada je potrebna precizna dijagnostika i korekcija pokreta koja će vam omogućiti prirodan pokret bez boli. Posljednjih 15 godina od kada je kreirana MBS precizna funkcionalna dijagnostika (temeljena na znanosti i praksi) mnoge osobe povratile su svoju funkcionalnost tijela koja im danas omogućuje kretanje bez boli, napetosti i umora. Nije to čarobni štapić, za sve je potrebno vrijeme, povjerenje i vlastita odgovornost.

Hrana nije sredstvo za utjehu iako si ponekad i to možete dopustiti jer niste roboti. Češće birajte hranu koja vas neće uspavati, nego vam podariti energiju. Zimsko doba je specifično i traži malo jaču hranu kako bi nam bilo toplije. Slijedite svoj unutrašnji poriv, a svijest o tome što vam uistinu treba nikad vas neće odvesti u debljinu. (Pročitajte: Kako povećati svoju tjelesnu aktivnost u danu?)

Meditirajte, “mindfulsirajte” ili sjedite i dišite, što god radili morate imati svoje vrijeme. Sada prvi put kažem “morate” jer bez vlastitog vremena za tišinu, promjena je gotovo nemoguća. Tišina i promatranje vode vas do svijesti. Svako jutro, večer ili na poslu, uzmite si 15 minuta, zatvorite oči i samo promatrajte svoj dah, ne mijenjajte ništa, samo promatrajte. Nećete od toga postati prosvjetljeni, nego samo svjesniji, što je vašem tijelu najpotrebnije.

Vježba za istraživanje

Sljedeći put prije nego što posegnete za čokoladom, kolačima ili masnim sendvičem, pitajte se zašto baš moje tijelo ima poriv za tim. Ostanite u promatranju, odgovor će doći, a onda iz svijesti odlučite što ćete pojesti i zašto. Tada, bez obzira na to što odlučili neće biti pogrešno, zato što će vas nekoliko svjesnih zalogaja “nezdravog” u jednom trenutku odvesti u “zdravo”. Ne postoji osoba koja želi sebe svjesno kažnjavati, za to je zadužen onaj nesvjesni dio vas.

MBS Savjet: Svijest je ključ koji vas vodi do uživanja u nesavršenim okvirima vaše savršenosti.

MBS CENTAR
Pantovčak 196A, Zagreb
[email protected]
www.mbs.hr

Foto: Pavel Ivanov/Zinkevych/Getty Images via Guliver