Mindfulness by Martina Mavrin Jeličić: Kako povećati svoju tjelesnu aktivnost u danu?

by | 11 veljače, 2020

Imate li svoju novogodišnju odluku? Ako je odluka usmjerena na ljepotu i zdravlje, njezin neizbježan dio bit će vježbanje. Krenemo li od činjenice da je vježbanje ili, pravilnije, tjelesna aktivnost svaki pokret koji zahtijeva aktivaciju mišićno-koštanog sustava uz praćenu potrošnju kalorija, onda shvaćamo da je i sâm ulazak u auto tjelesna aktivnost.

Zašto je to važno? Upravo iz razloga da osvijestite kako količina vaše tjelesne aktivnosti nisu samo sati treninga u fitnessu, nego suma svega onoga što činite s tijelom tijekom dana. Vježbanje uz trenera je tek jedan mali dio vaše aktivnosti, često i nedovoljan za veće promjene, posebno ako sjedite ostatak dana. Naravno, nećete svaki dan odlaziti u centre za vježbanje, ali ako imate gore navedenu odluku, trebali biste svoje mišiće stavljati u „pogon“ češće nego do sada. Ne možete lijepo oblikovano tijelo i visoku razina zdravlja postići preko naslonjača i čarobnih napitaka koje pijete, ali možete pomoću malih promjena u danu.

Male stvari čine razliku, iskoristite ih!

Ujutro
Prije nego što stopala otisnu svoj prvi korak u danu, dajte si vremena da se tijelo probudi. Dopustite mišićima trbuha, leđa, prsiju, ramena i vrata da kroz duge i potpune udisaje i izdisaje učine svoju prvu tjelesnu aktivnost. Dišite duboko i po osjećaju protegnite zatim svoje tijelo u krevetu. Nemojte žuriti jer upravo disanje, istezanje i svijenost tijela osim doze tjelesne aktivnosti mogu biti dobar početak dana.

Do prve dnevne obveze
Zaobilaženje dizala povećava vašu potrošnju kalorija i uvodi vas u još jednu tjelesnu aktivnost koja vam gradi mišićnu izdržljivost i lijepo oblikuje noge, stražnjicu i trbuh, ali samo ako to činite uspravni i uz koordinaciju ruku. U početku će vam dolaziti misli, s dizalom je brže, nemam snage… rutina može biti opasna stvar, zato iskoračite iz zone komfora, koristite stube i promatrajte svoju pozitivnu promjenu.

Aktivne pauze na poslu
Cijeli dan provedete više-manje u statičkom položaju, ponovo probudite svijest o tijelu i shvatite koliko ono pati kod dugotrajnih statičkih položaja. Osjetite napetost u mišićima i protresite je. Dovoljno je da se podignete sa stolca te dobro protresete ruke i cijelo tijelo. Osim uklanjanja stresa iz živčanog sustava, ovo je odlična vježba za prevenciju sindroma karpalnog kanala te ostalih tegoba koje nastaju kao posljedica napetih mišića i loše prokrvljenosti zglobova.

Plešite, šećite, protežite se
Ako ćete dan provesti na ovaj način, izlazak s posla neće biti pognutog i umornog tijela. Imat ćete energije i volje umjesto kućnog naslonjača zaplesati, šetati ili se dobro protegnuti u toplini svoga doma.

Trening u fitnessu
Njega iskoristite za osobnu edukaciju o tijelu te složenim kretnjama za mobilnost, stabilnost i snagu tijela. Birajte programe koji su kreativni, korektivni i zabavni.

Vježba za istraživanje
Prije nego što utonete u san, istražite koliko ste povećali svoju tjelesnu aktivnost u danu i kako je možete još upotpuniti u novom danu. Zatvorite oči i zahvalite sebi što ste za jedan dan bliži ostvarenju vaše novogodišnje odluke.

Martina Mavrin Jeličić, mr. sc.

MBS CENTAR
Ilica 47, Zagreb
www.mbs.hr

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES