Morske avanture za fit tijelo: kako vježbati na plaži?

Kad je pretoplo za vježbanje na kopnu, prebacite se u more!

by | 4 srpnja, 2024
ljetne aktivnosti na moru

Plaža je odlično mjesto za opuštanje, ali može biti i odlično mjesto za vježbanje. Zadržite svoju kondiciju uz ove zanimljive i zabavne aktivnosti za oblikovanje kompletne figure.

Postoje brojne aktivnosti koje se mogu raditi uz more, pružaju zdravstvene benefite i oblikuju tijelo, a neće vam se činiti kao da mukotrpno vježbate. Kako ne biste osjećali napetost i psihički pritisak jer ipak ste na odmoru, aktivnosti posvetite svega 5-10 minuta, u stilu popularnog trenda exercise snacking.

Neka vaš cilj bude da se svakih pola sata ili sat vremena ustanete s ležaljke i progibate. Plivajte, vježbajte u vodi, prošećite, trčite, eksperimentirajte s različitim podlogama pod nogama. Uživajte u morskom zraku, zvukovima volova i pijesku pod nogama, dok iskušavate neke od sljedećih vježbi na plaži.

Pročitajte: 5 vrsta hodanja koje će poboljšati vaše zdravlje i formu: koja je za vas?

ljetne aktivnosti na moru

Kako vježbati na plaži

1# Čučnjevi s podizanjem nogu (u vodi)

Zagazite u more do visine struka, napravite čučanj tako da su bedra gotovo paralelna s tlom pa zatim skočite uvis, jednom nogom podignutom te odmorite 10 sekundi. Ponovite spuštanje u čučanj  pa podignite suprotnu nogu te odmorite 10 sekundi. Nakon sljedećeg čučnja, podignite obje noge. Sami kontrolirajte visinu podizanja nogu i kojom snagom ćete to raditi. Vježbu ponovite 8-10 puta. Pobrinite se, ako niste u bazenu, da je površina tla u moru ili jezeru dovoljno ravna da se ne ozlijedite. Treba li istaknuti da je ova vježba odlična za cijele noge, kao i za stražnjicu?!

2# Plivanje bez dlanova

Plivajte stilom koji preferirate, ali pritom dlanove ne držite ispruženima već šake čvrsto stisnite, s palcem ponad prstiju. Plivajte tako 10-12 metara koristeći 70-80 posto svoje snage i izdržljivosti, a zatim se odmorite oko jedne minute pa ponovite šest puta. Većina se nas dok plivamo oslanja na dlanove kojima se služimo kao malim veslima koja nas odguruju kroz vodu, podcjenjujući važnost snage ruku, posebice njihove unutarnje strane. Začudit ćete se koliko se tijekom plivanja oslanjate na dlanove, ali ovom ćete vježbom, iako se na početku može činiti kao da stojite na mjestu, ojačati ruke i poboljšati zaveslaje, što će rezultirati oblikovanijim rukama, a kasnije i bržim plivanjem.

ljetne aktivnosti na moru

3# Trbušnjaci na pijesku

Sjednite na ručnik ili prostirku za plažu sa skvrčenim koljenima, stopalima na podu i rukama položenim pored kukova. Lagano se torzom nagnite unatrag, podignite skvrčene noge s podloge, a ruke ispružite prema naprijed s dlanovima okrenutim prema gore. Vratite se u početnu poziciju i ponovite 8-10 puta.

4# Škraping

Škraping ili trčanje po stijenama domaći je sport smišljen na Pašmanu i Ugljanu, otocima poznatim po škrapama, izbrazdanim i oštrim vapnenačkim stijenama. Zahtjevno i pomalo riskantno trčanje po priobalnim stijenama namijenjeno je ljubiteljima adrenalina, sportašima i svima s dobrom kondicijom. Ta naporna disciplina iziskuje veliki oprez; treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britko stijenje. Uz trčanje i hodanje, penjanje i skakanje uobičajeni su dio ove aktivnosti.

5# Hodanje po šljunku

Bosonogo hodanje po neravnom terenu, poput oblutaka, zdravo je i učinkovito za stopala koja su zdrava, a posebno se preporučuje djeci, i to onoj koja imaju ravna stopala. Hodanjem po šljunku učvršćuju se tetive, ligamenti, mišići i kosti, jača se cijela struktura stopala. Ono ujedno djeluje i kao prirodni tretman refleksologije ili akupresure.

Pročitajte: 8 najboljih sportova za žene iznad 50 godina

Foto: GaudiLab, iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: