8 najboljih sportova za žene iznad 50 godina

by | 18 svibnja, 2024
sportovi za žene 50+

Održavanje aktivnog načina života ključni je faktor zdravog starenja za žene, a kako znati koji su to najbolji sportovi za žene nakon 50.? 

Redovita tjelovježba ne samo da može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti nego i spriječiti padove te očuvati mišićnu i koštanu masu tijekom menopauze.

Prednosti vježbanja za žene starije od 55 godina su mnogobrojne, prema Alexis Coslick, stručnjakinji za sportsku medicinu i rehabilitaciju, uključujući:

  • Povećanje kalorijskog sagorijevanja za podršku održavanju težine
  • Smanjenje rizika od kroničnih bolesti poput bolesti srca
  • Sprječavanje gubitka mišićne mase
  • Ojačavanje mišića i kostiju
  • Poticanje sna, kognitivnih funkcija i raspoloženja
  • Poboljšanje neovisnosti
  • Socijalno povezivanje
  • Produljenje životnog vijeka

Za žene nakon 50. važno je odabrati sportove koji su prikladni za njihovu dob i koji promiču zdravlje i dobrobit.

Izbor najboljih sportova za žene nakon 50.

Hodanje

Hodanje je jednostavan, prirodan i vrlo pristupačan oblik vježbanja. Možete ga raditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Redovito hodanje može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, smanjiti rizik od bolesti srca, regulirati krvni tlak, kontrolirati težinu te pomoći u održavanju dobrog raspoloženja.

Joga

Joga je drevna praksa koja kombinira fizičke položaje, disanje i meditaciju. Postoje različiti stilovi joge, od blagih i opuštajućih do dinamičnih i izazovnih. Redovita praksa joge može poboljšati fleksibilnost, snagu, ravnotežu te smanjiti stres i anksioznost.

Plivanje

Plivanje je vrlo blaga aktivnost koja je izvrsna za ljude svih dobnih skupina, uključujući i žene nakon 50. Ova vodena aktivnost smanjuje stres na zglobovima i mišićima, jača srce i pluća te poboljšava opće zdravlje.

sportovi za žene 50+

Biciklizam

Biciklizam je odličan način za kardiovaskularno vježbanje bez prekomjernog stresa na zglobove. Vožnja bicikla može poboljšati kondiciju, snagu mišića i mentalno zdravlje, dok istovremeno pruža priliku za istraživanje okoline.

Tenis

Tenis je dinamičan sport koji uključuje brze pokrete, ali ga je moguće prilagoditi različitim razinama sposobnosti. Igranje tenisa može poboljšati kondiciju, koordinaciju, agilnost i socijalizaciju s drugima.

Pilates

Pilates je sustav vježbi koji se fokusira na jačanje mišića trupa, stabilizaciju zdjelice i poboljšanje fleksibilnosti. Ova niskoutjecajna aktivnost može pomoći u smanjenju bolova u leđima, poboljšanju držanja tijela i povećanju osjećaja ravnoteže.

Studija koju je proveo Državni istraživački centar za promicanje zdravlja Sveučilišta u Washingtonu otkrila je da su starije odrasle osobe koje su sudjelovale u programu pod nazivom EnhanceFitness barem jednom tjedno imale znatno manje hospitalizacija i niže troškove zdravstvene skrbi od onih koje nisu sudjelovale.

sportovi za žene 50+

Tai chi

Tai chi je drevna kineska praksa koja kombinira spor i namjerni pokret s dubokim disanjem i meditacijom, a ova nježna vježba može poboljšati ravnotežu, fleksibilnost, koordinaciju i smanjiti rizik od padova.

Golf

Golf je sport koji kombinira fizičku aktivnost s društvenim interakcijama i prirodom. Igranje golfa može poboljšati kondiciju, koordinaciju i koncentraciju, dok istovremeno pruža priliku za opuštanje i uživanje na otvorenom.

Kao što je pokazalo istraživanje u Golf Science Journalu, igranje golfa povezano je s poboljšanim fizičkim zdravljem i mentalnim blagostanjem, što potencijalno može doprinijeti produljenju životnog vijeka.

Pročitajte: Novi koncept vježbanja: Jeste li čuli za “exercise snacking”? 

Foto: dragana991, PeopleImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels