Kako joga koristi za ublažavanje simptoma u menopauzi?

by | 8 travnja, 2024

Žene u menopauzi koje prakticiraju jogu mogu imati manje simptoma kao što su noćno znojenje i valunzi od svojih vršnjakinja, kako se ističe u istraživanjima.

Joga se pokazala boljom od bilo kakvog liječenja kod smanjenja ukupnih simptoma menopauze, anksioznosti povezanih sa simptomima valunga i noćnim znojenjem te suhoće i boli u vagini tijekom seksa, kako piše Hina.

Menopauza označava prirodni proces u životu žene kada se njeni reproduktivni hormoni počinju smanjivati, što dovodi do prestanka menstruacije i često izaziva niz simptoma poput promjena raspoloženja, problema sa snom i vaginalne suhoće, a istraživanja su pokazala da je joga izuzetno korisna u ublažavanju simptoma menopauze.

Prednosti joge u menopauzi

Osim što je fizička aktivnost koja je prilagodljiva svakoj razini kondicije, joga je relativno jeftina i može se prakticirati gotovo bilo gdje i bilo kad. Ključno je vježbati pod vodstvom kvalificiranog instruktora koji može prilagoditi vježbe i ispraviti držanje tijela.

Osim ublažavanja simptoma menopauze, nedavna studija s kalifornijskog sveučilišta pokazala je da kundalini joga može poboljšati kogniciju i pamćenje kod starijih žena s rizikom od Alzheimerove bolesti.

Ova vrsta joge usredotočuje se na meditaciju i disanje te je pokazala sposobnost obnavljanja neuralnih putova i sprječavanja propadanja moždane tvari, što se nije primijetilo kod drugih metoda vježbanja za poboljšanje pamćenja.

joga menopauza

Ovo istraživanje ukazuje na potencijalnu važnost joge u očuvanju mentalnog zdravlja žena u postmenopauzi, koje su posebno izložene riziku od demencije.

Analizirajući nekoliko studija provedenih diljem svijeta, uključujući SAD, Indiju, Brazil, Kinu i Njemačku, utvrđeno je da su žene koje su prakticirale jogu imale značajno manje simptoma u usporedbi s drugim oblicima vježbanja.

Vježbale su različite vrste joge, od onih fokusiranih na disanje i meditaciju do onih usredotočenih na pravilno držanje tijela.

Pročitajte: 5 tajni za dulji život i mladolik izgled 

Foto: Pexels