5 tajni za dulji život i mladolik izgled

Zdravi stil života

by | 3 travnja, 2024
zdravi stil života

Loše raspoloženje, suha koža, manjak energije, bol u kralježnici, promjenjiv apetit, slaba koncentracija, nadut trbuh čine se kao uobičajene boljke koje svatko povremeno i u određenoj mjeri osjeća. No što ako ove tegobe nisu uobičajene i nepovezane, već su simptomi koji vas upozoravaju da je vaše zdravlje narušeno?

Švedska autorica i znanstvena novinarka Maria Borelius tvrdi da takvi i slični simptomi ukazuju na postojanje kroničnih upala koje prolaze neprimijećeno jer smo ih često skloni ignorirati. Ali, na kraju, stvaraju zdravstvene probleme. Razlog zašto ignoriramo takve, na prvu nepovezane znakove tijela je taj što nam se čini da se većina u određenoj mjeri nosi s ovim simptomima i da oni nemaju zajednički uzrok, već su rezultat stresa, privremene iscrpljenosti ili nedovoljne tjelovježbe.

Maria Borelius u svojoj knjizi Zdravstvena revolucija tvrdi da gore navedeni simptomi mogu biti posljedica loše prehrane, preciznije pune upalnih namirnica, koje stvaraju više malih, dugoročnih upala u tijelu koje istovremeno opterećuju naš organizam, no nisu dovoljno velike da bi nam stvorile ozbiljan zdravstveni problem, dok ne postane prekasno.

Pročitajte: Trebate li vježbati ili odrijemati ako se osjećate tromo i umorno?

zdravi stil života

“Postoje znanstveni dokazi da kronična upala niskog intenziteta uzrokuje bolesti te da protuupalne strategije ne utječu samo na prevenciju tih bolesti nego i jačaju zdravlje na svakodnevnoj razini“, piše Borelius iznoseći rezultate znanstvenih istraživanja i vlastitog eksperimentiranja.

Nakon godina borbe s lošim zdravstvenim stanjem, Maria Borelius otkrila je da je njezin organizam bio opterećen malim upalama koje su joj narušavale zdravlje, a koje je konačno uspjela iskorijeniti protuupalnom prehranom i promjenom načina života. Kad je shvatila koliko se bolje osjeća, koliko ima više snage i energije, odlučila je svoj životni put posvetiti educiranju ljudi o protuupalnim namirnicama u nadi da će ih inspirirati da počnu živjeti zdraviji i sretniji život.

“Putovanje ka protuupalnom načinu života putovanje je prema najboljoj verziji sebe, ravnoteži tijela i duše, osjećaju sklada i budnosti“, sažima autorica dodajući da putovanje ka protuupalnom načinu života nije pilula za sreću, ali da na tom putovanju možemo postati zdraviji, sretniji, imati više energije, a koža će biti pomlađenija, jednako kao i moždane funkcije.

Pročitajte: Mentalni detoks: 7 načina kako restartati svoj um

zdravi stil života

5 koraka do protuupalnog načina života

Dakle, kako provesti protuupalni način života u djelo, čak i ako osjećate da trenutačno nemate ni vremena ni energije za velike promjene načina življenja? Ako biste htjeli bi iskušati blažu inačicu protuupalnog načina života, autorica predlaže ovih pet osnovnih načela:

1. Jačajte organizam protuupalnim namirnicama

Osmislite protuupalni doručak, na primjer jutarnji smoothie, a za ručak i večeru jedite više povrća i unosite više bjelančevina. Polovicu tanjura napunite povrćem, po mogućnosti s četiri različite vrste povrća i pri izboru se vodite duginim bojama. Svaki dan u organizam unosite obilje dobre, prave hrane, polifenole, omega¬3 masne kiseline i probiotike.

2. Smanjite unos šećera

Svakodnevno pazite da ne unosite previše šećera i previše jednostavnih ugljikohidrata (dajući prednost protuupalnim složenim ugljikohidratima) te usporite glikemijsku reakciju tijela na ugljikohidrate koje unosite u organizam.

zdravi stil života

3. Pokrenite se

Stvorite prilike za svakodnevno kretanje i vježbajte tri do četiri puta na tjedan. Kombinirajte aerobne vježbe s vježbama snage i laganim istezanjem.

4. Budite mirni

Svaki dan priuštite si duševni mir i svjesno opuštanje od stresa, kao što su meditacija, joga, usredotočena svjesnost, duboko disanje. I dovoljno spavajte.

5. Potražite dozu strahopoštovanja

Dopustite si doživjeti posebne trenutke kad osjećate prisutnost ili postojanje nečega većeg od vas samih, kad uživate u ljepotama života. Možda ste iznenađeni, ali i ovakve stvari smanjuju vrijednosti upalnih biljega.

Pročitajte: Pet načina kako možete proljetno “očistiti’” svoju prehranu

Foto: JLco – Julia Amaral, iStock/Getty Images Plus via Getty Images