Mentalni detoks: 7 načina kako restartati svoj um

by | 24 ožujka, 2024
kako resetirati um

Zamislite svoj um kao memoriju svog mobitela. Vjerujemo da s njega redovito brišete fotografije, podatke i kontakte zato da ne biste zagušili njegovu memorijsku karticu. I vaš um povremeno treba detoksikaciju na gotovo jednak način.

Često se piše o fizičkom detoksu, a posebno početkom godine, kad, nakon blagdana, osjećamo krivnju zbog pretjeranog uživanja u hrani i alkoholu. Lako je tada previdjeti svoje mentalno stanje, međutim, i vašem je umu vrlo često potreban jednaki režim čišćenja.

Kakvo god klupko misli ovih dana imali, smatra se da u vašem mozgu dnevno cirkulira više od 60 000 misli, a neuroznanost je otkrila da većinu tog vremena koristimo podsvjesni um. Drugim riječima, većinu dana nesvjesno funkcionirate na “autopilotu”, a tada ste rijetko svjesni svojih misli, kao i njihovog utjecaja na vaše fizičko, psihičko i energetsko biće.

S obzirom na njihov golemi utjecaj, možemo slobodno reći da mentalni detoks čini više od polovice zdravlja. Mentalni toksini, kako tvrdi psihologinja Tanja Prekodravac, mogu biti pogubniji za vaše tijelo od fizičkih jer se pokazalo da sve veći broj bolesti korijene vuče iz psihe. “Mentalni toksini su vaše misli proizašle iz toksičnih odnosa ili izloženosti raznim vanjskim izvorima i sadržajima (primjerice medijima) koji preopterećuju naš mozak kroz sva vaša osjetila. Ulaskom tih toksina u vaš sustav, možete osjećati simptome koji pokazuju da su vaš um i tijelo “predozirani”, a oni uključuju: razdražljivost, anksioznost, konfuznost, nesanicu, depresivnost, manjak koncentracije, zaboravljivost, zabrinutost, navale bijesa, plača, euforije, tugu i ravnodušnost”, navodi psihologinja.

kako odmoriti um

Kod nekih ljudi ti se simptomi mogu zadržati na “površini” i moguće ih je osjećati neprestano, dok kod drugih oni mogu biti potisnuti i pohranjeni u različitim dijelovima tijela. “Bez osvješćivanja svoje izloženosti mentalnim toksinima, rada na njima i njihovog otpuštanja, oni će se nastaviti taložiti; stvarajući disbalans između uma i tijela, i konačno mogu rezultirati bolešću”, upozorava stručnjakinja.

Detoksikacijom iz vašeg (pretjerano) aktivnog uma možete početi čistiti “nezdrava” uvjerenja i obrasce koji utječu na vaše ponašanje i kroje vašu svakodnevicu. “Mentalna detoksikacija proces je čišćenja koji uključuje različite aktivnosti kojima čistimo i umirujemo svoj um od brojnih stresora i promjena, goleme produkcije misli i emocionalnih doživljaja koji utječu na vaše mentalno, fizičko, emocionalno i energetsko blagostanje”, objašnjava Prekodravac.

Mentalni detoks može rezultirati golemim dobrobitima za vaše cjelokupno zdravlje. Možda ste čuli frazu: “Energija teče kamo ide pažnja”. Ako je vaša pozornost usmjerena na vaše negativne i toksične misli, možete se osjećati ne samo mentalno već i fizički iscrpljeni. “Recikliranje negativnih misli od jučer i neosviještena izloženost novim negativnim mislima, značajno utječe na percepciju svijeta, kvalitetu života i zdravlje osobe”, ističe psihologinja.

S druge strane, kad počnete otpuštati svoje toksično razmišljanje, stvara se prostor za bolje i ljepše misli, kao što su jasnoća, ljubav, suosjećanje, samopouzdanje te dublja povezanost sa sobom i onima oko vas. Smatrate li da bi vam dobro došao mentalni detoks, uz pomoć psihologinje Prekodravac osmislili smo nekoliko koraka za čišćenje vašeg uma.

kako resetirati um

7 načina kako restartati svoj um

#1 Vodite dnevnik briga

Često nam glavom prolazi kovitlac negativnih misli, uglavnom brige vezane za budućnost, a koje se vrlo rijetko uistinu realiziraju. Kako biste oslobodili svoj um od negativnih emocija, reakcija i misli, prvo osvijestite njihovo postojanje, a zatim ih uklonite iz organizma tako što ćete ih zapisati u dnevnik briga. Sâm čin pisanja dijelom će vas osloboditi težine tog mentalnog utega. Na kraju tjedna pročitajte ono što ste pisali. Možda ćete uvidjeti da su vaši strahovi bili neutemeljeni pa možete početi mijenjati svoje negativne obrasce mišljenja ili napraviti plan akcije za rješavanje problema.

#2 Odvojite vrijeme za sebe

Jednom dnevno ili barem jednom tjedno, odvojite vrijeme da nahranite svoju dušu. Mentalna higijena toliko je važan ritual brige o sebi, ali se često izgubi u kaosu svakodnevice. Jednostavno budite (sami). To vrijeme možete provesti kako god želite; čitajući knjigu u parku, vježbajući jogu, plivajući, svirajući gitaru, meditirajući, pišući dnevnik, slikajući, pjevajući, plačući, zureći u oblake… Pronađite utičnicu koja puni vašu energiju. I odolite potrebi da se pritom fotografirate ili da išta o tome dijelite na društvenim mrežama. Ovo je iznimno važno vrijeme za (re)fokusiranje i umirivanje svog uma.

#3 Boravite u prirodi

Čak i ako niste osoba koja voli odlazak u šumu, boravak u prirodi trebali biste shvatiti kao liječničku uputnicu jer je zelena terapija ljekovita za vaše tijelo, um i dušu. U šetnji prirodom, vaš um i dah počinju usporavati, vaše fizičke i mentalne napetosti počinju popuštati, a raspoloženje se poboljšava. Živite li u gradu, barem jednom tjedno prošećite gradskim parkom, a najmanje jedan dan mjesečno izdvojite za pješačenje ili planinarenje netaknutom prirodom. Trebamo li napomenuti da pritom ostavite mobitel kod kuće?

kako resetirati um

#4 Okružite se pozitivnim ljudima

Vodite računa o tome s kim dijelite svoje vrijeme, s kime se povezujete pa čak i s kime dijelite svoj “ispušni ventil” jer te osobe mogu uvelike utjecati na vaš život i dobrobit. Otkrijte i regulirajte svoju izloženost toksičnim osobama koje vas “guše” ili “hrane” vaše negativne misli. Birajte prijatelje mudro i okružite se ljudima koji su sposobni unijeti radost u vaše srce u roku od nekoliko sekundi. S njima provodite što više vremena.

#5 Pronađite lekcije u tišini

U današnje doba, mnogima je tišina postala neugodna. Možda ćete otkriti da ne možete biti u prisutnosti drugih bez razgovora ili da ne možete izdržati sami u tišini. Možda ćete primijetiti da težite puštati glazbu kako bi vam odvratila pažnju od vaših misli. No utišavajući vanjsku buku, možete najviše naučiti o sebi i otkriti svoje duboko pohranjene misli i emocije.

#6 Digitalni detoks shvatite ozbiljno

Nekoć smo bili društvena bića, a sve više postajemo digitalna. Rijetki su trenuci kad nismo pred ekranima koji nas pune svakojakim informacijama. Srećom, formula je jednostavna: pratite (i ograničite) vrijeme provedeno na internetu, otkažite pretplatu na sve nepotrebne e-poruke, prestanite pratiti svakoga tko ne unosi ništa pozitivno u vaš život te odaberite jedan dan u tjednu kad ćete se vratiti u osamdesete i zaboraviti na postojanje moderne tehnologije.

kako se mentalno odmoriti

#7 Prakticirajte ljekovite aktivnosti

Joga i meditacija moćne su prakse za detoks na svim razinama. Kad redovito izvodite vježbe joge, tijelo se automatski uravnotežuje te se smanjuje vjerojatnost da ćete apsorbirati ili zadržati emocionalne toksine. Tehnike disanja (pranayama) usklađuju ritmove tijela, uma i emocija te su također vrlo moćne za sprječavanje nakupljanja toksina u sustavu, kao i za oslobađanje postojećih, dok je meditacija vrlo vjerojatno najmoćniji alat za mentalni detoks. Odvajanje vremena za to da usporite svoj um i osvijestite svoje misli odličan je način za istraživanje, obradu i oslobađanje pohranjenih emocija.

#8 Ne ispuštajte svoje snove

Napišite svoju životnu viziju te redovito ažurirajte liste svojih dugoročnih ciljeva i želja. Slijedite svoje srce, vizualizirajte svoje želje i poduzmite prve korake ka njihovom ostvarenju. Iako će vas valovi života ponekad izgurati u jednu stranu, uvijek imajte na umu širu sliku dok obavljate svoje rutinske obveze. Tako ćete se podsjećati na to da se ne zapletete u minuciozne detalje i ne zaboravite svoju životnu svrhu.

Foto: Pexels