Kako meditirati: Vodič kroz meditaciju za početnike

by | 11 travnja, 2022
meditacija za početnike

Što je meditacija?

Zašto ljudi odustaju?

Koji su prvi koraci koje bismo trebali napraviti kako bismo stvorimo rutinu meditiranja?

Danas se puno razgovara o meditaciji i njezinim dobrobitima. Meditacija u nekima budi odbojnost, u nekima mističnost, neki misle da je to svojevrsni new age trend, dok neki uživaju u meditaciji i shvaćaju sve koristi ove prakse.

Meditacija je praksa, vježba u kojoj koristimo razne tehnike kojima usmjeravao svoju pozornost na dah, senzacije, zvuk, izgovor mantre, pogled u plamen, vizualizaciju

Cilj meditacije nije isprazniti um od misli jer, kad je riječ o načinu na koji naš um funkcionira – to nije ni moguće. Misli su uvijek prisutne. Cilj meditacije je da naučimo usmjeravati svoju pozornost u sadašnji trenutak, da primijetimo kad su nas misli odvukle u “svoj film” te da se u tom trenutku ponovno vratimo u ovdje i sada.

Dobrobiti koje slijede uslijed dosljednog prakticiranja mindfulness meditacije jesu poboljšanje kvalitete života, smanjene reakcije na stres, bolja koncentracija i fokus, poboljšan imunitet, smanjena anksioznost i boja sposobnost da se nosimo s dnevnim stresom. Mnogobrojna istraživanja pokazala su da mindfulness meditacija mijenja strukturu našeg mozga, nabolje.

Meditacija je trening za um, mentalni trening, trening naše pažnje i ne postoji ništa mistično ni čarobno u njoj. Ona je poput jednog od načina vježbanja, samo njome vježbamo svoj um. To je tehnika, alat koji koristimo kako bismo istrenirali svoj um.

Uspjeh i dobrobiti koje donosi svakodnevna meditacijska praksa ovisi o dosljednosti. Naime, često se događa da mnogi odluče meditirati, no nakon par dana zaboravave i odustanu od prakse.

Zašto nam je teško meditirati?

Strah je najveći, nazovimo ga, neprijatelj meditacije, kao i izgovori koji iz njega proizlaze. Stare navike snažne su poput super ljepila i vuku nas. Ugodnije je valjati se po krevetu dodatnih 10 minuta i biti nesvjesno u svijetu misli, nego sjesti se na fotelju i usmjeravati svoju pažnju na dah i pritom primjećivati hrpu onih misli koje se vrte po glavi, a koje realno želimo izbjeći. Neki od razloga zašto nam je tako teško meditirati najčešće jesu:

– Strah nas je što ćemo naći unutar sebe (doživljavamo svijet kroz oči i kroz vanjska čula), a meditacijom upoznajemo onaj unutarnji svijet koji nam je svima do tada bio stran.

– Meditacija nam stvara osjećaj dosade i osjećaj da ne radimo ništa, a to danas nije prihvatljivo – navikli smo na distrakcije i one nam stvaraju osjećaj da smo aktivni i da radimo nešto.

– Našem racionalnom umu potreban je razlog zašto nešto radimo, i kad nemamo pojašnjenje na to pitanje, javlja nam se osjećaj besmislenosti i odustajemo (od srca preporučujem da upišete tečaj mindfulness meditacije).

– Očekujemo čuda i trenutne promjene (navikli smo na to jer sada su nam informacije dostupne doslovno na dlanu – telefon držimo na njemu) te velike rezultate. Zaboravljamo da se kuća gradi ciglu po ciglu.

– Bojimo se promjene koje bi nam meditacija mogla donijeti.

– Nemamo podršku u stvaranju novih vještina i navika, ne ide nam kako mislimo da bi trebalo ići i odustajemo kad podijelimo svoje misli s okolinom, nailazimo na neodobravanje i odustajemo.

– Rezultati nisu vidljivi okom i mislimo da se ništa ne mijenja.

Pročitajte: Meditacija pomoću koje ćete uključiti sva osjetila dok jedete

meditacija za početnike2

Kako meditirati: Koraci koji će nam pomoći stvoriti meditacijsku rutinu

– Pročitajte i razumijte što je zapravo meditacija i zašto se ona radi.

– Nađite svoju motivaciju i namjeru te se povežite s njom; namjera daje smjer za vaš um i znate što ćete raditi. Motivacija je zadužena za onaj dio zašto ću nešto raditi i koje emocije povezujem s tim, kako to osjećam.

– Prvih dana odvojite 5 minuta za meditaciju. Počnite s 5 min i postupno povećavajte vrijeme meditiranja.

– Za početak, krenite ujutro. Ustanite ranije 5 minuta ili odvojite vrijeme koje inače odvajate za društvene mreže i razne portale. Ujutro ste budniji, bit će manje izgovora kojima podržavate svoja prijašnja ponašanja.

– Dogovorite se s prijateljem ili prijateljicom koji imaju isti interes kako biste si bili podrška.

– Budite dosljedni i nježni prema sebi.

– Vodite mali dnevnik – u bilješke zapišite par riječi kao osvrt na meditaciju kako bi mogli pratiti napredak.

– Primijetite sve što vas odvlači od vaše meditacije – koje su to misli. Razvijete na taj način i promatrača u sebi.

Za svaku vještinu koju stvaramo potrebno je vrijeme i dosljednost. Kad utjelovimo ovu vještinu u sebi, ona postaje dio naše osobnosti i poput svake vještine, obogaćuje nas. Mindfulness meditacijom gradite odnos sa samim sobom, svojim mislima i svojim duhom. Postajete svjesniji svog unutarnjeg svijeta. Povezujete se sa svojim tijelom. Razvijate neosuđujući i radoznao pogled na sebe i na svijet u kojem živite. Budite onaj izvorni osjećaj ljubavi prema samome sebi.

Pročitajte: Bodyscan meditacija pomoću koje ćete se povezati sa svojim tijelom

Mindfulness aktivnost:

Namjestite alarm na 5 minuta:

Ugodno se smjestite u stolici tako da noge dodiruju tlo.

Prisjetite se namjere i motivacije.

Usmjerite pogled u jednu točku u podu. Oči mogu biti zatvorene ili kao da gledate kroz trepavice.

Usmjerite pažnju na svoj dah.

Udah – i dodajte mentalno brojenje ili izgovorite udah.

Izdah – mentalno brojite ili izgovorite izdah.

Misli će dolaziti i odvlačiti vas, i to je normalno.

Kada to primijetite, ponovno usmjerite pažnju na udah i izdah.

Misli će stalno dolaziti i odvlačiti pažnju, nemojte dozvoliti da to utječe na vas.

To je normalno jer smo naučili um da bude aktivan.

Razvijamo ovdje nježan i podržavajući odnos sa sobom.

 

Tekst: Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutkinja i mindfulness trenerica

Više o Mindfulness meditaciji i o tečajevima pročitajte na www.dubravkafazlic.com.

Foto: PavelIvanov, Dmitry Belyaev/iStock/Getty Images Plus