Meditacija može biti najbolji antidepresiv

by | 29 studenoga, 2019
dobrobiti meditacije

Samo pola sata dnevno molitve i meditiranja ublažava simptome tjeskobe i depresije, pokazali su rezultati čak 47 kliničkih istraživanja. Komparativna istraživanja potvrdila su pretpostavke znanstvenika da osobe, koje na ovaj način postižu unutrašnji mir, imaju učinak kao da uzimaju redovito antidepresive, kako je istaknuo profesor dr. Martin Perkins sa Sveučilišta “John Hopkins”, institucije koja je vodila projekt.

Znanstvenici su proučavali promjene simptoma kod osoba koje su patile od različitih zdravstvenih problema. Analizirali su ponašanje onih koji pate od nesanice i fibromijalgije (kronične bolesti koju karakterizira specifična bol u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima, umor). Tek manji broj ispitanika patio je i od nekih mentalnih bolesti.

Nakon molitve i meditacije, kao tehnika opuštanja, pokazali su se pozitivni rezultati kod pacijenata s blažim oblikom depresije ili tjeskobe, kao i kod dijabetičara, srčanih bolesnika, kroničnih bolesti ovisnosti.

Ciklus je trajao osam tjedana, sudjelovalo je čak 3515 sudionika, a pozitivne efekte je u punom smislu pokazivao i nakon šest mjeseci po završetku istraživanja.

Foto: PeopleImages / iStock / Getty Images Plus