Vizualizacija: Vodič za početnike

Osnažite se i ostvarite svoje snove

by | 10 srpnja, 2021
Vizualizacija

Vizualizacija je termin koji često čujemo posljednjih nekoliko godina od life coacheva, spiritualnih učitelja i wellness eksperta. Neke poznate ličnosti poput Oprah i Jima Carreyja čak su vizualizaciji zahvalile na životnom uspjehu, a ne smijemo zaboraviti na to da upravo vizualizaciju kao metodu pripreme za neko važno natjecanje često spominju i vrhunski sportaši.

Sâm koncept je vrlo jednostavan za shvatiti – mentalno se pripremate za ono što želite u realnosti. Ali kako zapravo vizualizirati? Kako vizualizacija djeluje i zašto je tako moćna? Odgovore donosimo u nastavku. (Pročitajte: Afirmacije koje će vam pomoći u postizanju financijske stabilnosti i boljeg priljeva novca)

Što je vizualizacija?

Ukratko, u pitanju je stvaranje mentalnih slika u umu i pretvaranje da su one stvarne. Istina jest da mi to stalno i radimo, a da toga nismo svjesni. U stanju smo zamišljati mnogo toga, od misli, preko objekata, osjećaja, ljudi, do želja, ciljeva i apstraktnih stimulansa.

Dok je većini ljudi lako stvarati mentalne slike, neki pojedinci ne mogu vizualizirati zbog rijetkog neurološkog stanja – afantazije. Bez obzira na to, mogu se i dalje baviti vizualizacijom, koristeći razne tehnike.

Beneficiji vizualizacije

Najveća prednost vizualizacije svakako je materijaliziranje želja. Uz to, na ovaj način poboljšavamo kognitivne vještine. Ova praksa pomaže i kod osmišljavanja strategija, rješavanja problema i određenih zadataka, a u suštini, stvara svrhu svakog od nas.

vizualizacija

Kako djeluje vizualizacija?

Mozak ne može napraviti razliku između stvarnosti i zamišljenog događaja, pa vizualizacija pomaže ukloniti smetnje nove ili nesigurne situacije. Tako na zdrav način pristupamo postizanju cilja. Drugim riječima, vizualizacija nam pomaže da se osnažimo na putu ka dostizanju cilja. Čak su i znanstvena istraživanja pokazala da su sportaši, kroz ovu praksu, dobili mišićnu snagu.

Kako vizualizirati?

– Odlučite se što želite vizualizirati (sreću, novu ljubav, uspjeh u karijeri, bogatstvo…).
– Umirite um i tijelo. Dozvolite umu da preuzme kontrolu. Pronađite tiho mjesto na kojem vam nitko neće smetati.
– Sada je vrijeme da zamišljate što želite. To može trajati nekoliko sekundi ili pak nekoliko minuta. Proces možete ponavljati i nekoliko puta dnevno.
– Kako biste pojačali moć vizualizacije, aktivirajte čula. Fokusirajte se na cilj. Kako će se vaše tijelo u tom trenutku osjećati? Kakvi će biti zvukovi i mirisi kada ostvarite željeno? Pokušajte zamišljati to što želite na način kao da to već imate.

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: Unsplash

Tagovi: