Kako ostvariti ciljeve (brže) pomoću vizualizacije?

by | 26 rujna, 2022
vizualizacija

Vizualizacija se definira kao “formiranje mentalne slike nečega”. Kreativna vizualizacija ili kreativna imaginacija mogla bi se definirati kao intencionalno zamišljanje vizualnih slika, događaja i situacija, zatvorenih ili otvorenih očiju, s namjerom da promijenimo naše emotivno stanje, fokusiramo naš podsvjesni um na ono što želimo kreirati, promijeniti ili ostvariti u svojoj realnosti.

Tijekom znanstvene studije o vizualizaciji, koju je proveo dr. Blaslotto na Sveučilištu Chicago 1996. godine, grupa studenata upitana je da odradi seriju slobodnih bacanja s košarkaškom loptom kako bi evaluirali njihov progres prije eksperimenta. Tijekom narednih 30 dana, studenti su podijeljeni u tri grupe, s različitim zadacima:

Prvoj grupi bilo je rečeno da uopće ne uzima loptu u ruke tijekom 30 dana. Drugoj grupi bilo je rečeno da vježba slobodno bacanje svakoga dana tijekom 30 dana, po 30 minuta. Trećoj grupi bilo je rečeno da provedu 30 minuta svakog dana vizualizirajući kako vježbaju slobodno bacanje i ubacuju loptu sa svakim bacanjem u koš. Nakon 30 dana, studente se ponovno tražilo da dođu na evaluaciju i naprave isti broj slobodnih bacanja, kao i prije početka znanstvene studije. Rezultate ove evaluacije pokazali su da:

* Prva grupa studenata, koja nije ni prakticirala slobodno bacanje i uopće vježbala košarku, niti vizualizirala, nije imala nikakvo poboljšanje u rezultatima slobodnog bacanja.

* Druga grupa, koja je vježbala slobodno bacanje svakoga dana po 30 minuta, pokazala je poboljšanje u rezultatima slobodnih bacanja za 24 %.

* Treća grupa, koja je samo vizualizirala da su vježbali slobodno bacanje i svaki puta ubacivali loptu u koš, pokazala je poboljšanje u rezultatima slobodnih bacanja za 23 %.

Naš podsvjesni um ne može razlikovati imaginaciju od stvarnosti. Kad vizualiziramo da smo nešto postigli ili napravili, to nam može pomoći da eliminiramo podsvjesne strahove, sumnje u sebe i ograničavajuća uvjerenja jer naš podsvjesni um to akceptira kao našu realnost. Vizualizacijom također signaliziramo dijelu našeg mozga zaduženog za filtriranje informacija iz našeg okruženja (Retikularno aktivacijski sustav ili RAS) na što se trebamo fokusirati te tako lakše zamjećujemo potencijalne kreativne ideje, prilike, resurse i rješenja koja nam mogu pomoći u ostvarivanju naših ciljeva. Ploče vizija, pisanje o našim ciljevima kao da su se već dogodili i kreativna vizualizacija pomažu našem podsvjesnom umu u mijenjanju naše paradigme uvjerenja i usmjeravaju naš fokus na ono što želimo ostvariti.

Pročitajte: Kako se osloboditi limitirajućih uvjerenja koja nas sputavaju?

vizualizacija

Kako ostvariti ciljeve pomoću vizualizacije?

Vizualizaciju možete prakticirati zamišljanjem (imaginacijom), pisanjem (o tome kako bi izgledao vaš idealan radni dan, dom iz snova, putovanje iz snova, posao iz snova, ili veza s idealnim partnerom), u tišini ili slušajući vođene meditacije vizualizacije, crtanjem ili slikanjem onoga što biste voljeli doživjeti ili ostvariti, kao i izradom ploče vizija (vision board).

Kad kreirate ploču vizija, poželjno je da postavite slike onoga što biste svojim očima vidjeli ako biste to iskustvo doživjeli u svom životu. Kreirajte si ploču vizija koja će vama najviše odgovarati i koju ćete moći svakodnevno vidjeti. Ako boravite dosta u domu ili uredu, fizička ploča vizija okačena na zidu može biti idealno rješenje za vas, no ako često putujete i radite na laptopu, onda bi možda za vas bolja opcija bila digitalni kolaž s fotografijama ili Pinterest ploča. Na svoju ploču vizija možete postaviti fotografije iskustava koje želite doživjeti, kao i određene riječi (primjerice: uspjeh, balans, zdravlje, ljubav prema sebi, obilje…), a ako kreirate fizičku ploču vizija, onda i komadiće tkanine, sušeno bilje (poput lavande) koje vas podsjeća na neko mjesto ili određeno iskustvo koje želite doživjeti, tester nekog parfema i sl.

Da bi rezultati tehnike vizualizacije bili uspješni ovisit će o tome koliko ćete si relano moći predočiti to iskustvo maštom. Pokušajte u svoju vizualizaciju inkorporirati ne samo vizualne slike već i mirise, okuse, kao i zvukove. U tome vam može pomoći slušanje određenih zvukova (primjerice – zvuka morskih valova), svijeća ili eterično ulje s mirisom koji vas podsjeća na određeno iskustvo, ili ispijanje šalice čaja ili nekog drugog napitka s korespondirajućim okusom i mirisom. Također, važno je da kultivirate i emocije koje biste doživjeli u danom trenutku kako bi vaša praksa vizualizacije bila efektivnija.

Koristeći tehniku kreativne imaginacije možete sukreirati i vizualizirati u realnost život kakav želite živjeti. Imajte na umu da svaki put kada nešto zamišljate (bilo to “pozitivno” ili “negativno” iskustvo), vi zapravo “vizualizirate”, te vodite računa o tome kako koristite svoju moć kreativne vizualizacije!

Pročitajte: Kako prakticirati samoosnaživanje?

 

Tekst: Danijela Jokic Vaislay, Life Coach
www.danijelajokicvaislay.com

Foto: Pexels