Kako se osloboditi limitirajućih uvjerenja koja nas sputavaju?

by | 11 lipnja, 2022
uvjerenja

Limitirajuća uvjerenja su negativna uvjerenja o sebi, koja nas sputavaju u ostvarivanju životnih ciljeva i  narušavaju nam vjeru u sebe. Limitirajuća uvjerenja mogu biti uvjerenja koja smo podsvjesno usvojili od naših roditelja, kulturološki i sociološki uvjetovana uvjerenja te uvjerenja koja su nastala našom generalizacijom određenih iskustava koje smo doživjeli u prošlosti. 

Kolika je moć uvjerenja demonstrira to da je prije 1945. godine bilo uvriježeno vjerovanje da čovjek ne može pretrčati milju (1.609344 kilometara) ispod četiri minute. Bilo je rasprostranjeno uvjerenje da je obaranje ovog rekorda bilo nemoguće (“iznad ljudskih mogućnosti”), jer ga nitko do tada nije oborio. 1945. godine dvadesetpetogodišnji Roger Bannister pretrčao je milju za 3 minute, 49 sekunde i 4 milisekunde i oborio ovaj rekord. Naredne godine, 37 drugih trkača istrčalo je milju ispod četiri minute!

Kako se možemo osloboditi limitirajućih uvjerenja?

Osvještavanje i propitivanje naših limitirajućih uvjerenja je najvažniji korak u oslobađanju od njih. Imajte na umu da su limitirajuća uvjerenja samo to – uvjerenja, koja su nastala time što smo neku misao, generalizaciju, “činjenicu”, priču o sebi, nekome, ili o nečemu prihvatili kao “istinu”. Propitajte i izazovite uvjerenja koja imate o sebi i o tome što je za vas moguće (poput “Ja to nikada ne bih mogla”, “Ja takvog muškarca ne bih mogla zadržati kraj sebe”, ili  “Ja ne bih mogla u tome uspjeti”).

Jeste li to uvjerenje formirali generalizacijom svojih prethodnih iskustava, ili na osnovu toga što ste odrastali u okruženju koje je podupiralo to uvjerenje i s ljudima koji su i sami imali to uvjerenje? 

Je li to uvjerenje stvarno znanstveno dokazana i utvrđena činjenica, ili je to vaše ili nečije subjektivno mišljenje o vama? 

Možete li pronaći neki primjer, koji ”pobija” vaše limitirajuće uvjerenje? 

Kako možete znati da nešto za vas nije moguće ako niste nikada ni pokušali?

Koliko na formiranje naših limitirajućih uvjerenja utječu poruke koje usvajamo tijekom našeg djetinjstva i obrazovanja, utječu i poruke koje usvajamo putem masovnih medija i popularne kulture (muzike, filmova, popularnih magazina, knjiga, crtanih filmova…). Razmislite o tome kako sadržaji i informacije koje konzumirate utječu na formiranje vašeg mišljenja o vama i što je za vas moguće, te kakva uvjerenja vam pomažu da izgradite. 

Pročitajte: Što je osjećaj vlastite vrijednosti i kako ga ojačati?

kako se osloboditi ogranicavajucih uvjerenja

Može biti vrlo teško vjerovati u sebe, ako smo odrastali slušajući kako “nikad nećemo uspjeti”, ili ako živimo s “kritičarem” kojem nikad nismo dovoljno dobri. Osvrnite se na to u kakvom ste okruženju odrastali i kakvu ste sliku o sebi u tome okruženju izgradili (pozitivnu ili negativnu). Također se osvrnite i na to s kakvim ljudima provodite najviše vremena danas i kako njihove riječi o vama i način na koji vas tretiraju utječu na formiranje vaših uvjerenja o vašoj vlastitoj vrijednosti i što je za vas moguće. 

Ako uzmemo u obzir da smo mi ograničavajuća uvjerenja usvojili slušajući, gledajući te opservirajući naše roditelje, učitelje, prijatelje, televizijske i internetske programe – sve dok nastavimo usvajati te iste informacije i biti dio tog istog okruženja, bit će nam teško naša limitirajuća uvjerenja promijeniti. Izlažite svjesno sebe drugačijim informacijama, sadržajima, knjigama, podcastima, televizijskim programima, ljudima, časopisima, koji vam mogu pomoći u usvajanju pozitivnijih uvjerenja. 

Na primjer, ako želite promijeniti svoja uvjerenja o novcu, trebali biste prestati gledati televizijske programe i filmove koji portretiraju bogate ljude negativno (kao korumpirane, pohlepne, kriminalce, mizerne…) i početi čitati magazine i knjige, slušati podcaste te gledati TV programe o biznisu, novcu, uspjehu, kao i provoditi više vremena s uspješnim ljudima, koji imaju pozitivan mindset o novcu. 

Kako biste utjecali na vaš podsvjesni um, okružite se slikama onoga što podupire nova uvjerenja koja želite izgraditi (naš podsvjesni um ne razlikuje slike od stvarnosti). U tome vam može pomoći kreiranje ploče vizija (vision board), mijenjanje dekora u domu (slike koje predstavljaju obilje, fotografije destinacija gdje želite putovati, knjige i magazini o luksuzu, biznisu, uspjehu…), Pinterest ploče, luksuzni magazini na vašem stolu… Vizualizirajte da ste ostvarili ono što želite.

Pisanje dnevnika može pomoći da osvijestimo negativan dijalog koji vodimo o sebi. Možete također pisati i izgovarati pozitivne afirmacije o sebi, kao i nositi nakit i asesoare s pozitivnim, osnažujućim porukama (poput “love yourself”, “believe”, “I can”…). Možete okačiti na vašu radnu ploču, radni stol ili ploču vizija kartice s afirmacijama i osnažujućim porukama i inspirativne citate. Osvrnite se na sve što ste do sada postigli i koliko ste napredovali do sada. To će vam pomoći da uvidite što sve možete postići i da ojačate vjeru u sebe. 

U procesu oslobađanja od naših limitirajućih uvjerenja moramo identificirati koja uvjerenja nas sputavaju i osvijestiti svoje misli, strahove i negativne obrasce ponašanja. U ovome mnogo pomaže prakticiranje mindfulnessa, pisanje dnevnika, kao i rad s dobrim life coachem ili terapeutom. 

Imajte na umu da riječima “ja to mogu” ili “ja to ne mogu” sami sebi određujete granice do kojih (ne) možete dosegnuti. Oslobađanjem od vaših limitirajućih uvjerenja, oslobodit ćete se i granica koje ste sebi postavili. 

 

Tekst: Danijela Jokic Vaislay, Life Coach
www.danijelajokicvaislay.com

Foto: Maria Korneeva, Margaryta Basarab/iStock/Getty Images Plus

Pročitajte: Kako prevladati pretjeranu samokritičnost?