Pet načina kako možete proljetno “očistiti'” svoju prehranu

by | 25 ožujka, 2024
proljetno čišćenje prehrana

Proljeće je doba koje često povezujemo s čišćenjem i osvježavanjem, a neki od vas zasigurno su već počeli razmišljati o tome kako krenuti u čišćenje svojih domova.

No što ako biste primijenili koncept proljetnog čišćenja na vašu prehranu? Ideja je jednostavna – napravite male promjene i nadogradnje u načinu prehrane da biste se osjećali bolje. Jer istina je da ponekad baš ti mali koraci vode do onih većih.

Dijeta se obično definira kao sve što unosite u svoje tijelo tijekom dana, a to ne mora nužno značiti izbacivanje određenih namirnica ili stroge restrikcije. Umjesto toga, cilj je složiti prehranu koja obuhvaća raznovrsne namirnice iz svih skupina, uzimajući u obzir vrijeme obroka, veličinu porcija i kombinacije hrane.

Nutricionisti naglašavaju važnost ovog pristupa jer omogućuje da iskoristite puni potencijal hrane koju unosite, potaknete svoje tijelo na optimalno funkcioniranje te pružite podršku zdravstvenim ciljevima koje imate,

Proljetno čišćenje prehrane uz pet koraka

Pažljivo birajte namirnice

Dajte prioritet svježem voću i povrću – umjesto da ih smatrate samo prilogom, integrirajte ih u svaki obrok pa čak i u međuobroke. Voće i povrće pravi su biseri među namirnicama te sadrže puno esencijalnih hranjivih tvari poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa.

Također, možete si postaviti cilj jesti najmanje pet porcija voća i povrća svakog dana. Tako, osim što ćete svoje tijelo opskrbiti potrebnim hranjivim tvarima, voće i povrće su općenito niskokalorični, što znači da možete konzumirati veće količine hrane s manje kalorija.

Ograničite unos šećera

Šećer koji dodajete kavi i koji se nalazi u gaziranim sokovima i slatkišima može izazvati pustoš u vašem tijelu.

Zapravo, istraživanje bilježi povećanu masnoću jetre i negativne promjene lipida u krvi kod onih koji često konzumiraju pića zaslađena šećerom. Kao dio vašeg proljetnog čišćenja prehrane, krenite s ograničenim unosom šećera iz dana u dan. Male promjene lako ćete napraviti, a opet će vam omogućiti da se ne odreknete svega odmah.

Dodajte obrocima proteine

Proteini se smatraju hranjivim tvarima koje najviše zasite, pa njihovo uključivanje u svaki obrok može poboljšati vašu sitost i pomoći u smanjenju prejedanja tijekom dana.

To znači da ne biste trebali doručkovati samo komad tosta ili zdjelu tjestenine za ručak. Radije uparite ove uobičajene osnovne obroke s izvorom proteina kako biste stvorili uravnoteženije obroke – upotrijebite tost da napravite sendvič s jajima ili prelijte maslacem od orašastih plodova kao praktičan izvor proteina.

Zatim, umjesto obične tjestenine dodajte piletinu na žaru ili mljevenu puretinu kako biste dobili obrok bogat proteinima. Ako jedete samo biljnu prehranu, isprobajte opciju na bazi graha koja ima puno više proteina i vlakana od tradicionalnih rezanaca.

Osim proteina, također je bitno unositi dovoljno vlakana. Vlakna se mogu pronaći samo u hrani biljnog podrijetla, a najviše ih ima u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama. Trebali biste jesti hranu iz svake od ovih kategorija svaki dan jer one zajedno pružaju širok raspon esencijalnih hranjivih tvari, ali će također pridonijeti vašim minimalnim potrebama za vlaknima.

Svjesno birajte količinu na tanjuru

Uobičajeno je da se s vremenom izgubi percepcija o odgovarajućoj veličini porcija. U restoranima vidite većinom velike porcije i to može utjecati na porcije koje birate za sebe kod kuće.

Napravite popis porcija koje jedete za ručak i kako oni izgledaju – ne samo da bi vas ovaj korak mogao rasvijetliti o ravnoteži hranjivih tvari na vašem tanjuru već bi također mogao otkriti otkud možda dobivate višak kalorija, što bi moglo objasniti probleme s težinom.

Prečesto se jede na temelju emocija tijekom dana, a ne na temelju osjećaja gladi. Iako oba pristupa mogu biti dio zdrave prehrane, trebali biste obratiti pozornost na to kad i zašto jedete, ali i koliko.

proljetno čišćenje prehrana

Pijte dovoljno vode

Pijenje dovoljno vode trebalo bi biti jedna od lakših prehrambenih praksi, ali većina odraslih ne zadovoljava svoje dnevne potrebe dosljedno. Obavezno obratite pozornost na to koliko vode unosite kroz dan.

Pročitajte: Pet najboljih namirnica bogatih antioksidansima za smanjenje upale 

Foto: undefined undefined iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels