Nekoliko znakova da jedete previše šećera, a da toga niste ni svjesni

by | 7 studenoga, 2023
znakovi da jedete previše slatkog

Iako je umjerena konzumacija šećera u redu, prekomjerna konzumacija šećera potencijalno može dovesti do nekih zdravstvenih komplikacija. Ali što se točno događa kada pojedete previše šećera?

“Važno je voditi računa o unosu šećera i pokušati ograničiti unos dodanih šećera u prehrani”, kaže Amy Goodson, stručnjakinja.

American Heart Association preporuča ženama da ograniče dnevni unos dodanog šećera na najviše 100 kalorija (oko 25 grama ili 6 žličica), a muškarcima na najviše 150 kalorija (oko 37,5 grama ili 9 žličica). 

Povremeno jedenje više od ovih preporučenih dnevnih granica najvjerojatnije neće imati previše nuspojava, ali istraživanja su otkrila da postoje ozbiljne zdravstvene komplikacije koje mogu nastati zbog stalnog konzumiranja previše šećera.

Kao prvo, dodani šećer povezan je s povećanim rizikom od kroničnih upala. Istraživanja također pokazuju da prekomjerna konzumacija šećera tijekom vremena može povećati rizik od bolesti poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Povrh svega, previše šećera također može negativno utjecati na vaš crijevni mikrobiom, što također može imati proupalne učinke.

Ako redovito unosite previše šećera, tijelo će vam početi slati signale da nešto nije u redu, što vam može pomoći da počnete unositi promjene i, nadamo se, izbjeći neke od negativnih nuspojava prekomjerne konzumacije.

znakovi da jedete previše slatkog

Znakovi da jedete previše šećera

Česta žudnja za slatkim

Previše šećera može dovesti do povećane žudnje za slatkim namirnicama. Konzumiranje šećera aktivira nagradni centar u mozgu, uzrokujući želju za još više slatkog. Ta konstantna žudnja može biti znak ovisnosti o šećeru.

Razina glukoze u krvi će brže rasti i padati – što će dovesti do pada – kada konzumirate hranu bogatu šećerom, a bez drugih hranjivih tvari poput vlakana ili proteina. To je ono što glikemijski indeks može pomoći objasniti. Ako hrana ima visoku glikemijsku ocjenu, to znači da ju vaše tijelo brzo apsorbira i da će uzrokovati nagli porast razine glukoze u krvi, što dovodi do veće žudnje.

Nagli porast i pad energije

Kada konzumirate velike količine šećera, tijelo reagira s naglim porastom razine glukoze u krvi. To rezultira privremenim pojačanjem energije, no brzo nakon toga slijedi pad, što uzrokuje osjećaj umora, letargije i nedostatka energije.

“Prehrana s visokim udjelom šećera može dovesti do energetskih skokova i padova, a ako doživljavate česte energetske fluktuacije, osjećate se hiperaktivno i zatim iznenada umorno, to bi moglo biti posljedica pretjerane konzumacije šećera”, kaže Goodson.

Povećanje tjelesne težine

Šećer sadrži visok broj kalorija. Pretjerani unos šećera, posebno onih skrivenih u procesuiranim namirnicama, može rezultirati povećanjem tjelesne težine. Također, velike količine šećera mogu potaknuti nakupljanje masnog tkiva, pogotovo oko trbuha.

Problemi s kožom

Prekomjerni unos šećera može dovesti do različitih problema s kožom. Šećer može uzrokovati upale u tijelu, što može rezultirati aknama, suhom kožom i drugim iritacijama.

Umor i letargija

Konzumiranje velikih količina šećera može poremetiti stabilnost razine šećera u krvi. Umjesto ravnomjernog oslobađanja energije, šećer može uzrokovati nagli porast energije praćen brzim padom, što dovodi do osjećaja umora i nedostatka energije.

Goodson također dodaje da ako jedete doručak s visokim udjelom šećera, bit ćete se gladni puno prije ručka. “Budući da cijelu noć niste ništa jeli, vaše tijelo brzo koristi ugljikohidrate koje pojedete ujutro, zbog čega se možete osjećati dodatno gladnima sredinom jutra”, kaže Goodson.

Kako biste se borili protiv toga, odaberite ugljikohidrate bogate vlaknima za doručak poput zobene kaše ili tosta od cjelovitih žitarica i uparite ih s proteinima poput jaja ili grčkog jogurta.

Zubni problemi

Bakterije u ustima hrane se šećerom, što može dovesti do kiselinske reakcije koja oštećuje zubnu caklinu. To može dovesti do karijesa i drugih zubnih problema.

Istraživanje Frontiers in Oral Health kaže da je prekomjerna konzumacija šećera glavni uzrok karijesa na zubima – poznatih i kao karijes. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je za karijes u zubima kriv šećer i da se on razvija kada bakterije u ustima uzimaju šećer i metaboliziraju ga, pri čemu se stvara kiselina koja slabi zubnu caklinu.

Povećani rizik od bolesti

Prekomjerni unos šećera povezan je s povećanim rizikom od raznih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i problema s metaboličkim zdravljem.

Pročitajte: Pet benefita prakticiranja jutarnje meditacije 

Foto: Farknot_Architect iStock/Getty Images Plus via Getty Images