Studija je potvrdila da ovaj napitak doista pomaže u mršavljenju

by | 23 travnja, 2024
jabučni ocat mršavljenje

Novo istraživanje pokazalo je da su tinejdžeri i mladi koji su pili do jednu žlicu jabučnog octa dnevno tijekom 12 tjedana izgubili u prosjeku sedam kilograma.

Istraživanje, objavljeno u “BMJ Nutrition, Prevention & Health” također je pokazalo da su sudionici imali niže razine glukoze u krvi, kolesterola i triglicerida na kraju tromjesečnog razdoblja.

“Ova je dobna skupina odabrana kako bi se riješio nedostatak istraživanja o učincima ACV-a posebno kod mlađih pojedinaca i kako bi se interveniralo rano u životu kako bi se potencijalno spriječile dugoročne zdravstvene komplikacije povezane s pretilošću”, autor studije dr. Rony Abou-Khalil, voditelj Odjel za biologiju i biokemiju na Sveučilištu u Libanonu rekao je za “Health”.

Istraživači su odlučili istražiti prirodne alternative za rješavanje pretilosti, potaknuti rastućim interesom za nefarmaceutske opcije. Odlučili su testirati jabučni ocat  kao moguće rješenje.

Za studiju su regrutirali 120 sudionika u dobi od 12 do 25 godina i podijelili ih u četiri grupe. Tri grupe su konzumirale različite količine jabučnog octa (5, 10 ili 15 ml) svakog jutra, dok je četvrta grupa dobila placebo.

Prosječna težina sudionika na početku studije bila je oko 78 kilograma. Nakon 12 tjedana, sve tri grupe koje su konzumirale jabučni ocat pokazale su smanjenje težine. Grupa koja je uzimala 15 ml dnevno izgubila je najviše težine, s prosječnim smanjenjem na oko 70 kg.

Smanjenje težine zabilježeno je i kod grupa koje su konzumirale 10 ml (prosječno 72 kg) i 5 ml (prosječno 74 kg) jabučnog octa. Sve tri grupe također su pokazale smanjenje opsega struka i bokova te indeksa tjelesne mase (BMI).

Osim gubitka težine, istraživači su primijetili značajna poboljšanja u razinama glukoze u krvi, triglicerida i kolesterola.

Ova studija je prva koja istražuje utjecaj jabučnog octa ne samo na gubitak težine već i na opće zdravlje. Ranija istraživanja su sugerirala umjereni gubitak težine kod osoba koje su konzumirale jabučni ocat, a ovo istraživanje dodaje novo razumijevanje njegovih potencijalnih koristi za zdravlje.

“Jedan predloženi mehanizam je da jabučni ocat može pomoći u povećanju osjećaja sitosti, što dovodi do smanjenog unosa kalorija”, istaknuo je. “Osim toga, za jabučni se ocat smatra da utječe na metabolizam i osjetljivost na inzulin, potencijalno pridonoseći oksidaciji masti i smanjenom skladištenju masti.”

Ipak, bitno je znati da svakodnevna konzumacija jabučnog octa može izazvati neke neugodne nuspojave.

jabučni ocat mršavljenje

“Jabučni ocat može “razgraditi zubnu caklinu i iritirati jednjak”, rekla je Melissa Mitri, privatna dijetetičarka, zbog čega preporučuje da ga razrijedite u vodi ako ga odlučite piti.

Ona kaže: “Da biste smršavjeli, morate biti u kalorijskom deficitu, odnosno unositi manje kalorija nego što ih trošite. To možete postići smanjenjem unosa kalorija u prehrani, više vježbanja ili, idealno, kombiniranjem obojega.”

Pročitajte: Novi tretman ledom mogao bi pomoći u liječenju raka dojke 

Foto: bhofack2, Алик Фатхутдинов iStock/Getty Images Plus via Getty Images;