8 namirnica za koje je znanstveno dokazano da snižavaju kolesterol

by | 3 travnja, 2024
namirnice koje snižavaju kolesterol

Konzumiranje prave hrane jedan je od najučinkovitijih načina za snižavanje ili održavanje zdrave razine kolesterola.

Iako postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na razinu kolesterola, poput genetike, nad kojom nemamo potpunu kontrolu, prehrana može imati značajan utjecaj. Unos hrane koja je povoljna za zdravlje srca može biti ključno u regulaciji razine kolesterola.

Integracija takve hrane u svakodnevnu prehranu može doprinijeti smanjenju štetnog kolesterola (LDL) i povećanju korisnog kolesterola (HDL), što rezultira općim poboljšanjem zdravlja srca i smanjenjem rizika od razvoja srčanih bolesti.

Namirnice koje provjereno snižavaju razinu kolesterola

Mahunarke

Mahunarke poput leće i slanutka nisu samo izuzetno hranjive i raznolike namirnice u zdravoj prehrani već također imaju i važnu ulogu u održavanju zdravih razina kolesterola.

Jedan od ključnih razloga zašto mahunarke podržavaju zdrav kolesterol jest njihov visok sadržaj topivih vlakana.

Suhe šljive

Neka istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija suhih šljiva može doprinijeti poboljšanju razine kolesterola kod starijih osoba. Konkretno, kod muškaraca starijih od 55 godina, konzumacija suhih šljiva povezana je s povećanjem razine HDL-a (dobrog kolesterola) i poboljšanjem omjera ukupnog kolesterola i HDL-a. Kod žena u postmenopauzi, konzumacija četiri do šest suhih šljiva dnevno povezana je s povećanjem razine HDL-a i smanjenjem upalnih markera poput TNF-a, kako piše eatthis.com.

Suhe šljive također su bogate topivim vlaknima, za koje je dokazano da neovisno poboljšavaju razinu kolesterola. Ovi nalazi sugeriraju da suhe šljive mogu biti korisne kao dio uravnotežene prehrane za podršku zdravlju srca kod starijih osoba.

Zob

Zob je bogata beta-glukanom, snažnim spojem za snižavanje razine kolesterola.

Uključivanje zobi u redovitu prehranu stoga može biti praktičan i prirodan način za kontrolu razine kolesterola i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Studije su pokazale da je prosječno konzumiranje zobi povezano sa smanjenjem razine ukupnog kolesterola za 5 % i LDL kolesterola za 7 %.

Osim toga, zob sadrži i druge hranjive tvari poput antioksidansa i vitamina B-kompleksa, koji pružaju dodatne prednosti za zdravlje srca i cjelokupno dobrobit tijela. Redovito uživanje u zobi može također pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi, podržavajući stabilnost energije tijekom dana.

namirnice koje snižavaju kolesterol

Jabuke

Jabuke su još jedna zdrava opcija koja može doprinijeti kontroli razine kolesterola i poboljšanju zdravlja srca. Ovo ukusno voće bogato je topivim vlaknima, posebno pektinom, koji može pomoći u smanjenju razine LDL-a ili “lošeg” kolesterola u krvi.

Osim toga, jabuke su nisko kalorijsko voće, bogato vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji podržavaju opće zdravlje tijela.

Češnjak

Studije su pokazale da češnjak može umjereno smanjiti razinu kolesterola. Važno je napomenuti da češnjak može imati i druge koristi za zdravlje, poput podrške imunološkom sustavu i smanjenja rizika od određenih bolesti.

Dodavanje češnjaka u prehranu može biti jednostavan način za poboljšanje okusa jela i potencijalno podršku zdravlju srca, ali se preporučuje raznolika prehrana bogata različitim voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i drugim zdravim namirnicama za najbolje rezultate.

A češnjak uvijek daje samo dodatan okus jelima koje pripremate pa pokušajte prakticirati to da ga svakodnevno uvrstite u svoje obroke.

namirnice koje snižavaju kolesterol

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje poznato je po visokom udjelu mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja može pomoći u snižavanju LDL kolesterola i održavanju zdravlja krvnih žila.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina, brusnica i kupina, također pruža niz koristi. Sadrži značajne količine vlakana, što može pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola u krvi.

Studije su pokazale da redovita konzumacija bobičastog voća može biti povezana s poboljšanim zdravljem srca, uključujući smanjenje razine kolesterola i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Zar to nije dovoljan razlog da ga uvrstite u prehranu kroz doručak i međuobroke?

Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim mastima, poput oleinske kiseline, koja je povezana s poboljšanjem razine lipida u krvi, uključujući smanjenje LDL kolesterola i povećanje HDL kolesterola.

Osim toga, bogat je antioksidansima poput vitamina E, koji mogu pomoći u zaštiti srca od oksidativnog stresa i upale.

namirnice koje snižavaju kolesterol

Pročitajte: Sitno a moćno: ovo voće dokazano poboljšava pamćenje i usporava razvoj demencije 

Foto: Pexels, Arx0nt iStock/Getty Images Plus via Getty Images