Ovo voće dokazano poboljšava pamćenje i usporava razvoj demencije

Sitno a moćno

by | 31 ožujka, 2024
brusnice

Svakodnevna konzumacija šalice brusnica može poboljšati pamćenje, usporiti razvoj demencije i smanjiti vrijednosti “lošeg” kolesterola, pokazalo je istraživanje znanstvenika s britanskog Sveučilišta East Anglia.

Istraživači su provodili istraživanje o prednostima konzumacije oko 100 grama brusnica dnevno među sudionicima u dobi od 50 do 80 godina s nadom da bi ova saznanja mogla doprinijeti prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput demencije, kako izvještava ScienceDaily.

Dr. David Vauzour s Medicinskog fakulteta u Norwichu, koji je dio Sveučilišta East Anglia, vodio je istraživanje. On ističe da je do 2050. godine očekivano da će demencija pogađati oko 152 milijuna ljudi u svijetu, a budući da nema poznatog lijeka za ovu bolest, istraživanje alternativnih pristupa poput prehrane ključno je za smanjenje rizika od njezinog razvoja.

Vauzour objašnjava da su prethodne studije pokazale vezu između većeg unosa flavonoida u prehrani i sporijeg pada kognitivnih funkcija te razvoja demencije. Također, hrana bogata antioksidansima poput antocijanina i proantocijanidina, koji daju bobicama crvenu, plavu ili ljubičastu boju, pokazala je poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

U istraživanju, provedenom na 60 zdravih sudionika tijekom 12 tjedana, polovica ispitanika konzumirala je dnevno sušene brusnice u prahu, što odgovara oko 100 grama svježih brusnica, dok je druga polovica primala placebo. Ovo je jedna od prvih studija koja istražuje dugoročni utjecaj brusnica na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga.

Rezultati su pokazali značajno poboljšanje pamćenja sudionika u svakodnevnim događajima (vizualno epizodično pamćenje), funkcija neuralnih struktura te isporuke krvi u mozak (perfuzija mozga) kod onih koji su konzumirali brusnice.

brusnice

Primijetili smo značajno poboljšanje epizodičnog pamćenja kod sudionika koji su svakodnevno konzumirali prah od brusnice, kao i poboljšanu cirkulaciju esencijalnih hranjivih tvari do važnih dijelova mozga važnih za kognitivne procese, posebno za konsolidaciju pamćenja. Također, u istoj skupini primijetili smo i značajno smanjenje razine LDL-a ili “lošeg” kolesterola, što pridonosi razvoju ateroskleroze”, rekao je dr. Vauzour.

Ovi nalazi sugeriraju da svakodnevna konzumacija brusnica može poboljšati zdravlje krvnih žila i doprinijeti boljoj moždanoj perfuziji i kognitivnim procesima. Studija je trajala relativno kratko – 12 tjedana, ali rezultati su vrlo ohrabrujući te mogu poslužiti kao temelj za buduća istraživanja o utjecaju brusnica i sličnog bobičastog voća na zdravlje mozga.

U istraživanju su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia, Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu (Nizozemska), Sveučilišta u Parmi (Italija) i Instituta Quadram iz Velike Britanije.

brusnice

Brusnice: malo a moćno voće

Brusnice su bogate antioksidansima poput vitamina C i E te flavonoida, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i smanjuju oksidativni stres. Poznate su po svojoj sposobnosti sprječavanja infekcija urinarnog trakta, a redovita konzumacija brusnica ili soka od brusnice može pomoći u održavanju zdravlja mokraćnog sustava.

Brusnice su bogate vlaknima, što može pomoći u poticanju zdrave probave i sprječavanju problema poput zatvora.

Pročitajte: Pet načina kako možete proljetno “očistiti’” svoju prehranu 

Foto: Pexels