“Pet effect” doista postoji. Sada je dokazano da kućni ljubimci utječu i na pamćenje

Kućni ljubimci pozitivno utječu na zdravlje, pogotovo u starijoj dobi

by | 22 veljače, 2023
pet effect, utjecaj kućnih ljubimaca na pamćenje

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Aging and Health provedeno na odraslim osobama starijima od 50 godina u SAD-u otkrilo je da su oni koji su imali kućnog ljubimca više od pet godina postigli bolje rezultate na testovima kognitivnog pamćenja od onih koji žive bez njih.

Nalazi sa Sveučilišta u Michiganu pokazuju da “učinak kućnog ljubimca”, to jest pet effect može zaštititi više od zdravlja crijeva i srca jer ima važnu ulogu i u starenju mozga. Rezultati se temelje na nacionalno reprezentativnom istraživanju od 2010. do 2016., koje je, između ostalih pitanja, više od 20.000 odraslih osoba starijih od 50 godina pitalo o statusu kućnih ljubimaca.

Koristeći ta otkrića godinama kasnije, istraživači su pokazali da su oni koji su označili kućicu ljubimca pokazali zanimljive razlike u svojim kognitivnim rezultatima tijekom šestogodišnjeg razdoblja testiranja. Učinak je bio vidljiv samo kod sudionika starijih od 65 godina, što je obično kad se počnu pokazivati simptomi demencije.

Ako je osoba u toj dobnoj skupini imala kućnog ljubimca više od pet godina, istraživači su otkrili da je njihovo kratkoročno i dugoročno pamćenje riječi puno bolje od onih koji nisu imali kućnog ljubimca, ali su bili slične dobi.

Nalazi su samo poveznica, a ne jasan dokaz da “učinak ljubimca” stvarno postoji. Primjerice, moglo bi biti da ljudi s boljom kognitivnom funkcijom imaju veću vjerojatnost da će se kasnije u životu duže družiti s kućnim ljubimcima. Ipak, studija se pridružuje mnogim nedavnim studijama koje sugeriraju da je dobro imati kućnog ljubimca. Postoje brojne teorije zašto je tako, a sve tek treba dokazati.

Imati psa recimo moglo bi značiti da su vlasnici kućnih ljubimaca prisiljeni više ustajati i kretati se, a svakodnevno kretanje usko je povezano sa zdravljem mozga i funkcionalnom dugovječnošću. Životinje također unose nove bakterije u cirkulaciju kućanstva, što bi moglo poboljšati zdravlje naših crijeva. Uzgred, znanstvenici su nedavno shvatili da je veza crijeva i mozga puno važnija nego što smo to do sada mislili. Ili nas kućni ljubimci jednostavno čine sretnima. Istraživanja pokazuju da prisutnost životinja u našim životima može ublažiti usamljenost i kronični stres. U starosti bi to moglo biti važnije nego ikad. Dokazi pokazuju da izolacija može promijeniti samu strukturu i funkciju našeg mozga.

pet effect, utjecaj kućnih ljubimaca na pamćenje

Čak postoji šansa da su sve ove teorije barem djelomično točne. Uobičajeni čimbenici rizika za demenciju uključuju tjelesnu neaktivnost, izolaciju, srčanožilne bolesti, depresiju/anksioznost i kronični stres. Ukratko, imati kućnog ljubimca moglo bi pomoći u zaštiti brojnih različitih stvari, kako piše Science Alert.

No, dok se većina studija o posjedovanju kućnih ljubimaca usredotočila na to kako psi ili mačke utječu na naše emocije i fizičko zdravlje, puno manji broj studija proučavalo je kako kućni ljubimci utječu na sposobnost razmišljanja. Neka od tih istraživanja pokazala su nulte rezultate.

Ipak, istraživači iz Michigana misle da je to zato što postoji odmak u vremenu koje je potrebno kućnom ljubimcu da utječe na mozak, a većina prethodnih studija koristila je kratke interakcije s nepoznatim psima kako bi testirala učinak. 

Pročitajte: Još nismo vidjeli slađe personalizirane dodatke za kućne ljubimce. Iva nam je ispričala sve o njima

Foto: Pexels, gradyreese iStock/Getty Images Plus via Getty Images