Jedna vrsta orašastih plodova može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva

Bademi su dobri za održavanje crijevnog mikrobioma

by | 9 studenoga, 2022
bademi orašasti plodovi zdravlje crijeva

Orašasti plodova jedna su od namirnica koje – ili volite ili ne volite. Ipak, studija je potvrdila da je konzumiranje jedne vrste orašastih plodova – a to su bademi – posebno dobro jer oni koriste metabolizmu.

Nova je studija otkrila da jedenje nekoliko badema svaki dan može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva. Provedeno od strane istraživača s King’s College London, ovo je istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, a uključivalo je 87 odraslih osoba čija redovita prehrana nije uključivala dovoljnu količinu vlakana, ali je uključivala nezdrave grickalice poput čokolade ili čipsa.

Nakon što su sudionike podijelili u tri skupine, istraživači koji stoje iza studije zamolili su jednu grupu da odustane od svojih uobičajenih grickalica i umjesto toga jede 56 grama cijelih badema dnevno tijekom ukupno četiri tjedna. Druga grupa je međuobroke zamijenila istom količinom badema.

Otkriveno je da jedenje 56 grama badema dnevno – što je ekvivalent otprilike 46 badema – može poboljšati zdravlje crijeva promicanjem razine butirata.

Pročitajte: Intolerancija na hranu: Imate li je i vi?

Nakon mjesec dana, istraživači su otkrili da su sudionici koji su se prebacili na dnevni međuobrok s bademima bilo koje vrste povećava količinu monozasićenih masnih kiselina, vlakana i kalija, kao i dodatnih hranjivih tvari.

“Mislimo da ova otkrića sugeriraju da konzumacija badema može pogodovati bakterijskom metabolizmu na način koji ima potencijal utjecati na ljudsko zdravlje”, rekao je glavni autor, profesor Kevin Whelan, voditelj Odsjeka za prehrambene znanosti na King’s Collegeu u Londonu.

Bademi sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna, a to znači da imaju brojne zdravstvene prednosti.

Jedna studija sugerira da konzumacija badema može povećati razinu vitamina E u plazmi i crvenim krvnim stanicama niže ukupne razine kolesterola značajno povećavaju razinu antioksidansa u krvotoku, smanjuju krvni tlak i poboljšavaju protok krvi.

Iako sadrže velik broj kalorija, bademi zapravo mogu pomoći u smanjenju rizika od debljanja i pretilosti – sve dok pazite na veličinu porcije. Proteini i vlakna u orašastim plodovima čine da se brže osjećate siti, tako da možete bolje kontrolirati unos kalorija dok još uvijek utažujete glad.

Bademi su bogati vrijednim nutrijentima za vaše tijelo, poput magnezija, vitamina E i dijetalnih vlakana. Jedna porcija badema čini hranjiv i zasitan međuobrok, a osim toga bademi sadrže kalcij i fosfor, koji poboljšavaju zdravlje kostiju i mogu vas zaštititi od prijeloma.

Unosite butirate i kroz druge vrste hrane

Butiratne kiseline odnosno butirati, masne su kiseline koje su glavni izvor hrane za stanice u debelom crijevu. Konzumiranje 30 različitih vrsta povrća, uključujući avokado, mahunarke i fermentiranu hranu, poput kiselog kupusa – može vam pomoći u stvaranju različitih crijevnih bakterija.

Pročitajte: Vitamin E: Zašto je važan i kako ga konzumirati?

orašasti plodovi

Pročitajte: jirkaejc iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels