Bademi su jako zdravi, a evo i kako ih sve možete uključiti u obroke

by | 22 ožujka, 2020

Bademi su nutritivne elektrane. Bez obzira na to jesu li konzumirani cijeli, sjeckani, rezani ili zdrobljeni i pretvoreni u brašno ili maslac, ovaj ukusni orašasti plod doista zaslužuje svoj status superhrane. Evo šest prednosti badema i jednostavnih načina kako ih uključiti u obroke, užine i poslastice.

Bademi su bogati hranjivim tvarima

Unca badema, što je otprilike četvrtina šalice ili 23 cijela badema, osigurava izdašnu količinu zdravih masti zajedno sa 6 grama biljnih bjelančevina, 4 grama vlakana (13 posto dnevnog minimuma), polovinom dnevnog cilja za vitamin E te 20 posto dnevnog cilja za magnezij. Vitamin E, koji djeluje kao antioksidans i štiti stanice od oštećenja koja mogu dovesti do preranog starenja i bolesti, također podržava imunitet, smanjuje upale, pomaže širenju krvnih žila i povezan je sa zaštitom od neurodegenerativnih stanja, uključujući Alzheimerovu bolest. Magnezij igra ulogu u zdravlju mozga, raspoloženju i kvaliteti sna, kao i u regulaciji šećera i krvnog tlaka, a cjelokupni paket hranjivih sastojaka kod badema pomaže u zaštiti gustoće kostiju.

Prepuni su antioksidanasa

Bademi su vitalni izvor antioksidanasa, od kojih je najveći dio koncentriran u smeđem sloju kože. Jedno istraživanje otkrilo je da se kod muškaraca i žena koji su konzumirali 2,5 unca (oko 70 grama) badema dnevno razina biomarkera u krvi zbog antioksidativnog stresa smanjila za čak 27 posto tijekom jednog mjeseca. Oksidativni stres je neravnoteža između stvaranja staničnih slobodnih radikala i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim učincima. Prema znanstvenicima, antioksidansi u bademima su odgovorni za njihov zaštitni utjecaj.

Bademi mogu pomoći zdravlju crijeva

Otkriveno je da i sirovi i pečeni bademi djeluju kao probiotici koji služe korisnim bakterijama u crijevima kao hrana. U nedavnom istraživanju studentima su nasumično za užinu podijeljeni bademi ili graham krekeri. Nakon osam tjedana, znanstvenici su primijetili da su kod onih ispitanika koji su jeli bademe nastale važne promjene u sastavu mikrobioma crijeva, uključujući smanjenje patogene bakterije i povećanje raznolikosti bakterija vezanih za pozitivne ishode, uključujući upravljanje težinom, funkcijom inzulina te regulacijom kolesterola.

Čuvaju vam zdravlje srca

Postoji nekoliko načina na koji bademi štite vaše srce. Orašasti plodovi održavaju ili povećavaju „dobar“ srčani zaštitni HDL kolesterol, istovremeno snižavajući razinu „lošeg“ LDL-a. Orašasti plodovi pomažu smanjiti krvni tlak i poboljšati rad krvožilnog sustava što znači da pomažu krvnim žilama u opuštanju i smanjuju krutost arterija. U jednom istraživanju provedenom na ljudima s povišenim kolesterolom, nakon dvotjedne dijete koja je sadržavala oko 30 grama badema dnevno, ispitanicima se smanjila razina LDL-a uz zadržavanje razine HDL-a na istom. Jela od badema također su pomogla u smanjivanju masnoća na trbuhu i nogama.

Bademi mogu pomoći u regulaciji težine

Konzumiranje orašastih plodova, uključujući bademe, smanjuje indeks tjelesne mase (BMI) i smanjuje obim struka. Uz to što pomaže zasititi organizam, kombinacija zdravih masnoća, biljnih bjelančevina i vlakana u bademima pojačava osjećaj punoće i odgađa osjećaj gladi. Prema nekim nedavnim istraživanjima, bademi zapravo sadrže oko 20 posto manje kalorija nego što je navedeno na naljepnicama, jer se dio kalorija ne apsorbira iz probavnog trakta u krvotok.

Dobri su za kožu

Znamo da dobre masti podržavaju zdravlje kože, ali bademi zapravo mogu pomoći da malo vratite vrijeme unatrag kada se radi o starenju kože. Znanstvenici su nedavno dokazali da bademi znatno pomažu u smanjenju jačine i intenziteta bora kod žena u menopauzi.

Kako dodati više badema u prehranu?

Bademi su odlični kao zamjena za grickalice i vrlo često se tako i koriste, no lagano mogu biti i sastavni dio raznih jela. Možete ih samljeti u smoothie, nasjeckati i dodati žitaricama za doručak, koristiti ih u određenim receptima za zdrave kekse te kombinirati u raznim salatama. U svakom slučaju, mogućnosti ima napretek, na vama je samo da odlučite što vam je najukusnije.

IZVOR: INDEX.HR