Vitamini u spreju, vitaminske infuzije… Budućnost suplemenata izgleda zanimljivo!

by | 30 ožujka, 2022
budućnost suplemenata

Vitamini u spreju, personalizirani multivitamini… Polako nam stižu vitamini u novim oblicima. Evo o čemu se zapravo radi…

Treba li “popiti tabletu”, bar kad je suplementacija u pitanju, postaje polako stvar prošlosti? OK, malo pretjerujemo, ali nismo mogli ne primijetiti nove, zanimljive načine za unošenje vitamina i minerala. Ipak, jesu li oni i jednako učinkoviti?

COVID-19 sve nas je naveo na to da usvojimo nove životne navike koje podrazumijevaju i to da činimo sve što je u našoj moći da ostanemo zdravi, pa je diljem svijeta prodaja suplemenata tijekom posljednje dvije godine skočila. Što je navelo proizvođače na to da osmisle i nove načine da vitamine, minerale i druge korisne elemente unesemo u svoj organizam. Jesu li ove nove metode produktivnije od onog starog, jednostavnog pristupa “popiti multivitamin uz jutarnju kavu”?

Novi oblici vitamina

Vitamini u spreju

Što je u pitanju: Vitamini u obliku kapljica mikroveličine, koji se apliciraju raspršivanjem u usnu šupljinu.

Detalji koje treba znati: Prilikom aplikacije spreja na sluznici usne šupljine ili sublingvalno, tj. stavljanjem pod jezik, aktivni sastojci u kapljicama mikroveličine prolaze meko tkivo usne sluznice. Kapljice se apsorbiraju prolazeći kroz krvotok. To dalje omogućava formulaciji da brzo uđe u venski sustav i da – brzo djeluje.

Trebate li ih isprobati: Sprej je posebno pogodan za djecu, koja često imaju probleme s gutanjem, kao i za starije osobe, pogotovo za one koje već uzimaju veći broj lijekova. Ali praktičan je i za sve nas koji smo stalno u žurbi – ubacimo ga u torbu, pa preporučene vitamine možemo uzeti bilo kad i bilo gdje.

Primjeri vitamina u spreju: NorVita Cink + ekstrakt crne bazge, Jamieson Vitamin D3 Jamieson, Health Aid Vitamin B12 1000 μg.

Pročitajte: Je li ovo najbolji suplement za žene koje treniraju?

Vitaminske infuzije

Što je u pitanju: Vitamini primijenjeni intravenozno, odnosno specijalni spojevi s dodanim vitaminima koji su topivi u vodi, a koji se unose izravno u krvotok. Sastav infuzije određuje se individualno u odnosu na potrebe organizma.

Detalji koje trebate znati: Infuzija omogućava stopostotnu raspoloživost vitamina i minerala, kao i njihovo momentalno djelovanje, sprječavanje dehidracije i popravljanje disbalansa elektrolita. Zbog toga dolazi do trenutnog poboljšanja psihofizičkog stanja.

Trebate li ih isprobati? Vitaminske infuzije nisu zamjena za zdravu i uravnoteženu prehranu, koja je najbolji način da se organizam opskrbi neophodnih hranjivim tvarima. Ali vrlo su učinkovite kod virusnih i bakterijskih infekcija, kao suportivna terapija kod onkoloških bolesnika, kod kroničnog umora, stresa, bavljenja sportom, spremanja ispita…

Gdje ih možete pronaći: Informirajte se na stranicama domaćih poliklinika koje su ih uvrstile u svoju ponudu.

Personalizirani multivitamini

Što je u pitanju: Sve popularniji online servisi koji još nisu dostupni kod nas, ali u svijetu su veliki hit. Putem njih dobivate vitaminska pakiranja prilagođena baš vašim potrebama, na osnovi online testa ili kućnog testa krvi.

Detalji koje treba znati: Online test nije pouzdan način da saznate koji vitamini i minerali vam nedostaju. Zlatni standard je odlazak liječniku, koji će vas uputiti da odradite neophodne krvne pretrage u laboratoriju, a zatim vam, na osnovi vaših rezultata, odrediti koje vitamine i minerale bi eventualno trebalo dopuniti kroz suplementaciju i u kojoj količini. Ali osnovno je da dobijete preporuke za zdravu prehranu jer sintetički nutrijenti ne mogu biti odgovarajuća zamjena uzimanju vitamina, minerala i elemenata u tragovima namirnicama koje ih sadrže.

Trebate li ih isprobati? Kao što smo već naveli, ovakvi servisi još uvijek nisu dostupni kod nas, a mi vam preporučujemo da umjesto toga – posjetite dobar nutricionistički centar.

Gdje možete vidjeti o čemu se radi: personalised.co, vitally.com, takecareof.com

Pročitajte: Evo koji su vitamini i suplementi dobri protiv stresa

 

Tekst: lepotaizdravlje.rs
Foto: Galina Zhigalova/iStock/Getty Images Plus