Simptomi manjka vitamina A mogu biti neprimjetni i podmukli

by | 14 studenoga, 2021
vitamin A

Simptomi manjka vitamina A, poput suhe kože, noćne sljepoće i crvenila očiju, ne smiju se ignorirati. Provjerite razinu ovog vitamina u krvi i reagirajte na vrijeme.

Kad je u pitanju zdrav organizam i pravilno funkcioniranje cijelog tijela, vitamin A poprilično je važan faktor. Pomaže našem vidu, imunološkom i reproduktivnom sustavu, metabolizmu, srcu, plućima, bubrezima, mozgu, ali i našoj koži. Uza sve to, vitamin A ima antioksidantno djelovanje te štiti stanice od slobodnih radikala. Manjak vitamina A može se dogoditi uslijed nedovoljnog unosa hranom, bolesti jetre ili malapsorpcija masti, kako piše MSD priručnik.

Ovaj vitamin, poznat i pod nazivom retinol, nalazi se u zelenom lisnatom povrću, voću đarkih boja poput naranče, papaje, manga, marelica, kao i u mrkvi te žutom povrću poput bundeve. Preporučena dnevna doza za žene je 700 mikrograma, a za muškarce 900 mikrograma.

A što se događa kad je naš organizam u deficitu s ovim vitaminom?

Simptomi manjka vitamina A

Suhe oči

Suhe oči jedan su od prvih znakova deficita vitamina A. Oči su prekrivene tekućinom koja ih štiti, a kad nije dobre kvalitete, dolazi do suhoće.

Noćna sljepoća

U pitanju je još jedan rani simptom manjka vitamina A. Ovaj vitamin je ključan dio rodoposina, proteina koji apsorbira svjetlost u mrežnici. Rodoposin je neophodan prilikom noćnog vida.

Zarastanje rana

Vitamin A utječe na odgovor tijela na upale i pomaže kontrolirati upalu. Kad ga nemamo u dovoljnoj količini, naše rane zarastaju puno sporije.

Respiratorne infekcije

Budući da nas vitamin A štiti od patogena, njegov deficit u organizmu čini nas podložnijima infekciji pluća i grla.

Suha koža

Ekcem, suha koža i druge kožne bolesti mogu nastati zbog manjka vitamina A. Ovaj vitamin pomaže koži oporaviti se i utječe na stvaranje novih stanica.

Previše vitamina A?

Previše vitamina A može biti opasno za ljudski organizam, a najčešći uzrok ovog problema je kontinuirani unos suplemenata s visokom dozom vitamina A. Naime, hipervitaminoza A, odnosno predoziranje vitaminom A, nije moguće samo unosom hrane bogate ovim vitaminom. Višak vitamina A koje naš organizam ne može apsorbirati skladišti se u jetri te rezultira promjenama vida, suhom kožom i očima, konfuzijom, boli u mišićima i zglobovima, mučninom, proljevom, glavoboljom, nesanicom.

Pročitajte: Evo koji su vitamini i suplementi dobri protiv stresa

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs

Foto: Nathan Dumlao/Unsplash