Najbolji vitamini za poticanje rasta kose

Mini vodič kroz vitamine koji će utjecati na rast vaše kose

by | 16 rujna, 2021
vitamini za kosu

Lekcija koju smo već svi naučili je da njega kože i kose dolazi ponajprije iznutra, a svi proizvodi koji su namijenjeni za određeno područje kože ili kose samo su dodatak pomoću kojeg želimo dobiti određene rezultate.

I u moru proizvoda koji se trenutačno nude na tržištu za rješavanje određenih problema, izbor nam ipak pada na one koji će njegovati cijeli organizam iznutra. Ista je priča i s poticanjem rasta kose. Svaki dan u prosjeku gubimo 50 do 100 vlasi. To je potpuno normalan proces i kosa se u normalnim uvjetima bez poteškoća obnavlja. No, ponekad dolazi do pojačanog opadanja kose, a tijelo nije u mogućnosti jednako brzo potaknuti rast novih vlasi. Najčešći uzročnik pojačanog opadanja kose je nepravilna prehrana i manjak određenih vitamina. Baš zato, prije nego što posegnete za proizvodima koji će vam pomoći u vašoj borbi, donosimo mini vodič kroz vitamin koji će potaknuti rast vaše kose.

Vodič kroz vitamine koji mogu potaknuti rast kose

Vitamin B7 (biotin)

Biotin je vitamin topiv u vodi, što znači da se organizam vrlo lako oslobađa viška biotina. Drugim riječima, jako teško ćete pretjerati s unosom biotina. Manjak uzrokuje niz nuspojava, a jedna od njih je i pojačano opadanje kose. Ovaj vitamin je ključan za proizvodnju aminokiselina u tijelu. Aminokiseline grade proteine, a kosa je čak 90 % proteina. Osim što potiče rast kose, biotin poboljšava njezinu elastičnost i odličan je za njegu suhe kose.

Vitamin C

Vitamin je također topiv u vodi, a manjak vitamina C najčešće prvo primijetimo na koži i kosi. Kosa postaje lomljiva, pojačano opada, a koža suha i sklona prijevremenom nastanku znakova starenja. Vitamin C ima antioksidacijsko svojstvo, smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i ključan je za proizvodnju kolagena. Kolagen čini oko 1/3 vašeg tijela i potreban je za izgradnju vezivnog tkiva.

Vitamin D

Istraživanja su pokazala da manjak vitamina D povećava rizik od pojačanog opadanja kose, a također je neophodan za zdravlje i ljepotu kože. Vitamin D je jedan od najvažnijih spojeva i organizam ga koristi za rast kose.

Vitamin B2 (riboflavin)

Brojna istraživanja pokazala su da manjak željeza u tijelu uzrokuje opadanje vode, a tijelo ne može apsorbirati željezo bez vitamina B2. Drugim riječima, sve i ako unosite odgovarajuću količinu željeza, to će biti uzaludno ako ne unosite odgovarajuću količinu vitamina B2.

Foto: Prostock-Studio/iStock/Getty Images Plus